Мондолони уручио ордене Иванки Поповић и Татјани Јовановић

БЕОГРАД: Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони, данас је ректорку Универзитета у Београду Иванку Поповић и самосталну саветницу у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Татјану Јовановић, одликовао орденом Академске палме у рангу официра, односно витеза.
o
Фото: Tanjug (video)

Одликовања је уручио у име француског Министарства образовања и омладине, а како је рекао, њима се одаје признање еминентним личностима због њиховог академског и професионалног ангажовања на јачању угледа Француске у свету.

Уручујућу орден у рангу официра ректорки Поповић, Мондолони је рекао да га је добила због академских заслуга и за допринос који даје за дугорочне везе са Француском.

Обављајући своје дужности данас као ректора и као председница Дунавске ректорске конференције и Униветзитетске мреже Униадрион, као и дужности проректорке за међународну сарадњу дуги низ година доприносите међународном угледу Универзитета у Београду, али и развоју односа између универзитета у региону са Француском, рекао је амбасадор.

Говорећи о Татјани Јовановић, којој је доделио орден у рангу витеза, он је набројао све њене заслуге које је током каријере имала на јачању француско српског образовног партнерства и промовисању франкофоније у Србији.

Допринели сте састављању досијеа који је поднела Влада Србије како би Србија октобра 2018. године добила статус придруженог члана Међународне организације Франкофоније. Због ваших академских заслуга и вредности којом доприносите дуготрајности веза са Француском у име министра просвезе и омладине Француске одликујем вас орденом Академске палме у рангу витеза", рекао је Мондолони.

Иванка Поповић рекла је да је награда обрадовала, истакавши да Универзитета у Београду ради на унапређењу друштва и да за то добија подршку међународних организација и установа, међу којима је 11 из Француске.

Захвални смо на сарадњи са француским партнерима и верујем да можемо да је унапредимо. Хвала на указаној части и пријатељству, рекла је Поповић.

Татјана Јовановић захвалила се амбасадору Француске на указаној части, наводећи да орден посвећује мајци која је имала визију да ће она једном "бити у некој амбасади".

Носићу орден са поносом. Витез је част и одговорност и од сада имам обавезу да будем најбоља верзија себе и достојно носим овај орден, рекла је Јовановић.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести