НЕОБИЧНА ЗЕЛЕНА ИНСТАЛАЦИЈА ПРИВЛАЧИ ПАЖЊУ ЦЕЛОГ СВЕТА за 9 дана погледало га је 10 МИЛИОНА ЉУДИ (ВИДЕО)

Зеленила је све мање на нашој планети, а све га је теже наћи и у нашим градовима.
1
Фото: Инстаграм/принтскрин

Како би тај проблем решио, научник из Србије, доктор биофизичких наука Иван Спасојевић је изумео "течно дрво".

Смештен је у Македонској улици, близу општине Стари град. Делује као видео бим, али није - то је, стручно названо, први фото-биореактор у Србији.

Да је ово велика ствар, говори и податак да је на ТикТок профилу, који прати 7 милиона људи, објављен снимак о том српском изуму. Сам видео запис погледало је 10 милиона људи, а објављен је пре 9 дана!

Објава је за само један дан, покупила више од 850.000 лајкова и готово 7.000 коментара, који на похвални начин говоре о српској иновацији.

У априлу ове године, и на Инстаграм профилу "Пубитy" који има више од 32 милиона пратилаца окачена је објава о овом београдском "течном дрвету".

Откуд идеја о такозваном течном дрвету?

Иван је видео проблем у томе да људи у великим градовима желе дрвеће и зеленило како би очистили ваздух, али да за то нема места. Размишљао је како би могао да реши тај проблем и дошао на јединствену идеју!

Зелени акваријум садржи шест стотина литара воде у којој се налазе алге. Оне везују угљен диоксид и путем фотосинтезе пречишћавају ваздух и производе чист кисеоник.

Можда "течно дрво" нема корење и лишће, али помаже пречишћавању ваздуха као право дрво. Што више чисти, објекат постаје све више зелен.

Доктор Спасојевић је раније појаснио да се систем ослања на високу ефикасност микроалги у вршењу процеса фотосинтезе.

- Алге су ефикасније, у односу на копнене биљке, од неких десет до педесет пута, што значи да веома брзо везују угљен-диоксид - казао је он.

.Овакав систем од 600 литара културе, замењује једно одрасло дрво или 200 квадрата травњака - објаснио је раније др Спасојевић, научни саветник Института за мултидисциплинарна истраживања.

Идеја овог пројекта није да се замени дрвеће, већ клупе за седење.

 

Обична клупа може да послужи само да се седне на њу и одмори, док овај пројекат предвиђа да грађани могу да седну, напуне мобилни телефон, али и да је увече објекат осветљен захваљујући соларној плочи. А успут и чисти ваздух.

Блиц

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести