НОВИ СОЈ КОРОНЕ ОЗБИЉНО ЗАБРИЊАВА СТРУЧЊАКЕ Брзо се шири и ствара још један огроман проблем

Недавно истраживање је показало да ажурирана вакцина против ковида-19 за сезону 2023-2024. делује и против најновије варијанте - ЈН.1. Ипак, проблем представља чињеница да је веома мали број људи вакцинисан.
korona pix
Фото: Pixabay.com

Подваријанта омикрона - ЈН.1, први пут откривена у САД-у у септембру, забринула је стручњаке својим карактеристикама.

Ова подваријанта је заправо потомак варијанте БА.2.86, познате и као Пирола, која се разликује од претходних варијанти по броју мутација и потенцијалној заразности. Према подацима ЦДЦ-а, очекује се да ће подваријанта БА.2.86 чинити пет до 15 посто циркулирајућих варијанти у Сједињеним Државама.

Будући да је веома мали број људи вакцинисан, посебно у Сједињеним Државама где је мање од 16 посто одраслих примило вакцину, стручњаци апелују на ЦДЦ да упути јавни позив на вакцинисање ажурираном вакцином пре почетка празничних окупљања.

Тим истраживача је известио да нова моновалентна вакцина XББ.1.5 пружа заштиту од подваријанте омикрона - XББ.1.5, подваријанте ЈН.1 и осталих нових вируса. Ажурирана вакцина је показала значајно појачање антитела код невакцинисаних особа, а примање бустер дозе вакцине је препоручено за додатну заштиту.

Према подацима ЦДЦ-а, мало одраслих и деце се вакцинисало у сезони 2023-2024. Само 6,3 посто деце је примило нову ажурирану вакцину, док је 19 посто родитеља изразило намеру да вакцинише своје потомство.

Др Рајендрам Рајнарајанан препоручује вакцинисање ажурираном вакцином, редовно проветравање просторија током дружења у затвореном простору, као и ношење маске на аеродромима, у авионима и осталим средствима јавног превоза ради заштите од ширења вируса.

pink.rs

БОНУС ВИДЕО

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести