ПОЧЕЛА КАМПАЊА „САРАЂУЈ, НЕ ЗАГАЂУЈ” Цегер и бицикл уместо најлон кесе и аутомобила

Министарство заштите животне средине Републике Србије у партнерству са Делегацијом Европске уније и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) покреће кампању „Сарађуј, не загађуј”, чији је циљ подизање свести о значају зелене трансформације и очувања животне средине.
а
Фото: Dnevnik.rs

Истовремено, Министарство је позвало грађане и пословну заједницу на акцију како би допринели стварању здравијег и зеленијег окружења, наводи се у саопштењу.

Кампања ће скретати пажњу на важност усвајања једноставних навика као што су штедња воде док перемо зубе, бацање отпада у канте, употреба платнених цегера уместо пластичних кеса, вожња градским превозом, бициклом или шетња уместо вожње аутомобила, као и гашење непотребног светла у домовима и пословним просторијама. Како се наводи иако су ово мале промене, када их сви заједно направимо, допринос очувању природних ресурса и животне средине биће огроман.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић истакла је да је циљ кампање подизање свести грађана о значају заштите животне средине, као и о томе да сваки појединац, уз низ малих корака, може да направи велику разлику.

- Министарство које водим интензивно ради на изградњи зелене инфраструктуре и улаже много напора како би се унапредило стање животне средине. Међутим, подједнако је важно да сви као друштво и сваки појединац, радимо на промени сопствених навика, како бисмо живели у чистијем окружењу. Драго ми је што кампању лансирамо симболично на дан када се обележава међународни Дан планете Земље, јер је важно да увек имамо на уму да другу планету немамо и да је сада тренутак да допринесемо њеном очувању - рекла је она.

Кампања ће скретати пажњу на важност усвајања једноставних навика као што су штедња воде док перемо зубе, бацање отпада у канте, употреба платнених цегера уместо пластичних кеса, вожња градским превозом, бициклом или шетња уместо вожње аутомобила, као и гашење непотребног светла у домовима и пословним просторијама

Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре рекао је да Европска унија подржава Србију у зеленој транзицији, која је важна за ЕУ интеграције, али још битније је да се тиме пружа становништву здравије окружење и осигурава одрживост економског развоја.

- Овом кампањом желимо да подстакнемо сваког да буде део европске иницијативе у испуњењу климатских циљева и очувању животне средине. Верујемо да ћемо заједничким напорима и сарадњом очувати Србију, Европу и нашу планету, коју управо данас прослављамо - рекао је Жиофре.

Стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш рекао је да кампања позива сваког да буде искрен према себи у вези са тим да ли свакодневним понашањем утичемо на животно окружење, и да ли доприносимо загађењу и климатским променама.

- Пре него што кренемо да кривимо друге, како каже српска изрека, треба прво да погледамо у своје двориште, и да озеленимо своје навике. Надам се да ће кампања бити својеврсни аларм на буђење за све нас који живимо у Србији, да сарађујемо и дамо свој допринос зеленој транзицији српске привреде и друштва - рекао је он.

Кампања „Сарађуј, не загађуј” спроводи се у оквиру пројекта “ЕУ за Зелену агенду у Србији”, који уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

Љ. П.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести