Покрајински заштитник честитао Дан толеранције

НОВИ САД:  Покрајински заштитник грађана Зоран Павловић честитао је данас свим грађанима и грађанкама Међународни дан толеранције, наводећи да су за даљи развој и напредак друштва од изузетне важности односи међунационалног уважавања, солидарности и толеранције.
zoran pavlovic RHA
Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

У години у којој низом активности обележава тридесетогодишњица од усвајања Конвенције о правима детета, покрајински омбудсман је истакао важност толеранције и за остваривања фундаменталних права деце.

"Потреба да деца уче о толеранцији произилази како из сложене природе друштва у коме живе, тако и из потребе да се води смислен и продуктиван живот, у коме су индивидуалне и колективне различитости обогаћујући елемент", навео је омбудсман у саопштењу.

Он се осврнуо и на узнемирујуће примере вршњачког насиља, наводећи да је забринут и због примера насиља и дискриминације жена, припадника ЛГБТ популације, особа са инвалидитетом и других угрожених група у друштву.

Подсетио је на речи из Унескове Декларације о принципима толеранције у којој се каже да толеранција није само морална обавеза, већ и правни захтев.

Наводи се да ће покрајински омбудсман и убудуће промовисати толеранцију.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести