Потписани уговори за заштиту земљишта у 43 општине

БЕОГРАД:  Пројекти у 43 града и општине за очување и заштиту земљишта које Министарство заштите животне средине суфинансира са укупно 333 милиона динара после данашњег потписивања уговора могу да почну са реализацијом.
vujovic
Фото: srbija.gov.rs

Са министарком Иреном Вујовић данас су уговоре потписали представници 40 локалних самоуправа, док је за три то учињено нешто раније.

Подршку министарство додељује после јавног конкурса а уговор рок за завршетак реализације је крај новембра.

Министарка заштите животне средине оценила је да је значај пројеката изузетан, јер ће бити санирано земљиште које је девастирано.

"То су локације где су некада биле депоније, ерозивно земљиште, клизишта... После рекултивације на том земљишту ће се налазити еко паркови, или неки слични простори за одмор најмлађих и најстаријих, који ће бити уређени", изјавила је она.

Министарка је оценила да су општине и градови били спремни, те да су кандидовани квалитетни пројекти који ће уз санацију земљишта омогућити квалитетнији живот грађанима.

"Приоритети Министарства су чистији ваздух, вода и земља - а ови пројекти нам управо то и омогућавају", рекла је она.

Као посебно важне истакла је пројекти у сливовима река.

" Неки од пројеката биће реализовани у Бору, Зајечару, Новом Пазару, Осечини, Зрењанину, Смедереву", додала је она.

Истакла је да по слову уговора реализација пројеката треба да буде завршена до 30. новембра.

Она је додала да ће Министарство наставити истим темпом да ради на очувања природних ресурса.

Градоначелник Бора Александар Миликић рекао је да се у том граду ствари мењају јер се озбиљно инвестира у екологију, што уз град чине и Влада Србије и компанија Зиђин.

Додао је да је подршка Министарства добијена за 22 милиона динара вредан пројекат изградње еколошког и омладинског парка у центру Бора.

Он је рекао да ће просторија која је била девастирана и неуређена добити едукативно- спортски садржај.

"Ту ће млади, али и сви који желе да квалитетно проводе слободно време имати прилику да уживају у интерактивним таблама, да упознају различите врсте биљака и стабала у парку, а добиће зелене површине и пешачке стазе, као и вајфај зону.

Навео је да ће тако простор који је био неуређен и на неки начин девастиран, и на који је био притисак екологије, бити уведен у оквир за коришћење и провођење слободног времена младих људи.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести