Србија друга у Европи по броју умрлих од рака дојке

У Србији годишње од рака дојке оболи нешто мање од 4.000 жена и региструје се око 1.700 смртних исхода од те болести, а према броју умрлих од ове боелсти, Србија се налази на другом месту,

одмах иза Македоније. Упркос тој поражавајућој статистици у претходних 15 година бележи се благо смањење броја жена које оболевају и умиру од рака дојке, изјавила је в.д. директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић поводом обележавања Националног дан борбе против рака дојке, 20. марта.

Истакла је како треба системски да се ради на организованом скринингу и позивању жена на прегледе, те да важна скрининг мамографија, коју би жене које имају између 50 и 69 година требало да ураде једном у две године. Након те две године, жене ће бити поново позване на преглед. Верица Јовановић је навела и да млађе жене једном годишње треба да иду на превентивне прегледе и то код лекара опште праксе и гинеколога, где ће им се радити ултразвучни прегледи, као и палпација.

- Србија се, према броју умрлих од рака дојке, налази на другом месту у Европи, одмах иза Македоније и управо зато је систем здравствене заштите покренуо и омогућио обављање превентивних прегледа и онда када се саме жене самостално не сете да дођу - казала је Јовановић и подвукла да је само здрава жена срећна жена, те да управо из тог разлога „Батут”, Министарство здравља, мрежа институција поручују да треба позвати све жене да ураде мамографију, да се обрате лекару и обаве превентивни преглед.

Позвала је жене да нађу мало времена и одвоје један дан за преглед, како обезбедиле себи сигурност и да не би у касном стадијуму откриле болест.

- Уколико се рак дојке открије у величинама које су мање од два центиметра, прогноза саме терапије и лечења далеко је боља - истакла је Јовановић и напоменул ада институти и заводи за јавно здравље интензивно раде на промовисању веома значајне стратегије - превенције раног откривања рака дојке, са задатком да управо пренесу поруку женама да једном током године треба да одреде дан за здравље.

Како је објаснила, то подразумева да жене која имају од 50 до 69 година, једном у две године ураде мамографију, а млађе жене свакако Папаниколау преглед, којим се и открива и спречава наставак рака грлића материце.

Национални дан борбе против рака дојке, на територији Србије обележава се пети пут, а Јовановиће истиче да разлог за појачане превентивне активности и позиве на дан за здравље, управо лежи у „оптерећујућим” подацима, који говоре да се и по оболевању и по смртности рак дојке налази на првом месту код жена у Србији.

Љ. Петровић

 

У Војводини 1.600 оболелих годишње

Директор Института за онкологију Војводине професор др Зоран Радовановић недавно је такође апеловао на жене да раде превентивне прегледе и навео да годишње од рака дојке у Вовјодини оболи 1.600 жена. Нагласио је тада је су превентивни прегледи најбољи начин борбе против ове болести.

 

Авоновомакцијом до опреме за рану дијагностику

“Авонова” акција за борбу пртоив рака дојке покренута је 2004, години у Србији и до данас је прикупљено и донирано више од пола милиона динара. Сви могу да се укључе у њихову акцију куповином “Авон” производа са ружичастом врпцом, од којих је 100 одсто бруто прихода намењено куповини најсавременије опреме за рану дијагностику и програме који подижу свест и пружају обуку женама у борби против рака дојке.

EUR/RSD 118.4356
Најновије вести