Станковић, Милошевић и Лончар позвали грађане да дају крв

БЕОГРАД: Прослављени српски фудбалери Дејан Станковић и Саво Милошевић, тренутно тренери Црвене звезде и Партизана, апеловали су данас на грађане да се одазову акцијама добровољног давања крви.
Davanje krvi Foto:Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Станковић и Милошевић, заједно са министром здравља Златибором Лончаром, су у Заводу за трансфузију крви искористили прилику да уочи 162. вечитог дербија позову све који су у могућности да дају крв и спасу неком живот.

Министар Лончар захвалио се тренерима два највећа клуба што су дошли да подрже акцију, упкос обавезама због предстојећег дербија.

"Не постоји никакава алтернатива за оног ко треба да прими крв. Од 100 људи који могу да дају крв, само њих троје да. Када би четворо дало, имали бисмо ситуацију да крв чека пацијента. Захвалио бих спортским друштвима и клубовима, 6.500 навијача је дало крв у акцијама које су организовала ова два куба. Неизмерно им хвала и хвала им што ће пред њихове мечеве бити организоване акције давања крви", рекао је Лончар на конференцији за медије у Институту за трансфузију крви.

Тренер Црвене звезде Дејан Станковић подсетио је на то колико су се навијачи тог клуба масовно одазивали на акције давања крви.

"Навијачи Звезде су дали доста крви и знам да обарају рекорде у броју јединица крви на стадиону Црвене звезде. Они не одустају и то је леп пример за све нас. Ево ја први, дуго нисам био овде, док сам играо у Звезди давао сам крв. Ево ме опет на правом месту, ја сам ту", рекао је Станковић.

Тренер Партизана Саво Милошевић каже да му је част и привилегија да буде део акције и да је важно да имамо свест од значају давања крви.

"Живим у Србији и више пута сам био давалац. Стално позивм, јер знам који је проблем када је у питању крв у Србији. Апелујем на све људе, живот је данас брз, људи имају много обавеза и често не налазимо времена за најобичније ствари које нам пријају. Ово јесте један обавеза мало више у односу на оно што радимо. Морају људи да схвате да наших пет -10 минута које ћемо потрошити док дајемо крв, да то неком може да значи живот. Лично ћу се трудити, наши клубови то већ раде колико год је то могуће да подигнемо свест људи о проблему када је у питању давање крв", рекао је Милошевић.

Играчи оба тима пред 162. вечити дерби у недељу од 18 сати на стадиону "Рајко Митић", изаћи ће у мајицама са поруком "Престани да проливаш, почни да донираш".

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести