Стара Пазова: Нови станови за 30 ромских породица

СТАРА ПАЗОВА: У оквиру програма “Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови”, у новоизграђеном Фрушкогорском насељу у тој општини, данас су додељени кључеви нових станова за 30 ромских породица, у укупној вредности од милион и 33.000 евра.
1
Фото: Tanjug

Изградња тог пројекта финансирана је из ИПА програма 2013 Европске уније и то 70 одсто, а у кофинансирању изградње насеља са уређењем учествовале су општина Стара Пазова и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са по 15 одсто.

У име министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, додели кључева присуствовао је државни секретар Зоран Лакићевић који је навео да је камен темељац за то насеље постављен пре годину дана, те изразио задовољство што види да је у задовољавајућем року пројекат и завршен.

“На овај начин, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покушава да обезбеди оно што је најбитније за ромску популацију, а то је пре свега да имају адекватне услове за живот и адекватну комуналну инфраструктуру”, казао је Лакићевић.

Према његовим речима, ово је први за сада пројекат који је завршен, а у плану је нови програм који ће бити финансиран из средстава ИПА 2018 у вредности од 20 милиона евра, кроз који ће се изградити стамбени објекти у још 20 општина за припаднике ромске националности и социјално угрожене грађане.

Имплементација тог новог програма очекује се почетком следеће године, казао је Лакићевић додајући да се завршетак очекује крајем 2020. године.

“Ово није једини пројекат који Министарство ради заједно са Делегацијом ЕУ у оквиру грант шеме”, казао је Лакићевић и додао да је у још 11 градова урађено или се завршавају објекти за становање за ромску популацију.

Како је навео, изграђено ће бити укупно 176 станова, у укупној вредности 9,5 милиона евра.

Пројекат не укључује само изградњу станова, већ и пратећу инфраструктуру као што је случај и у Старој Пазови, односно изградњу водовода, канализације, електро мреже.

Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић рекао је да је право на адекватно становање једно од основних људских права и додао да 30 ромских породица из Старе Пазове данас добијају адекватне услове неопходне за живот достојан цивилизованог човека 21. века.

“Посебно ме радује чињеница што ће у овим становима дом наћи велики број ромских малишана који ће у свом новом дому моћи да уче, да се играју, проводе време са својом породицом...”, рекао је Накић.

Како је навео, општина Стара Пазова и Влада Србије овим пројектом су показали висок степен одговорности и одлучности у решавању стамбених проблема који тиште ромску популацију.

Захвалио се свим актерима који су учествовали у имплементацији тог пројекта додајући да чекају реализацију сличних пројеката и широм Србије.

“Имамо велики број ромских насеља у земљи који су у веома лошим условима, немају адекватну комуналну инфраструктуру и свакако најаве које смо данас чули обећавају да ће се проблеми Рома када је реч о становању решавати”, навео је Накић.

Нагласио је да овај модел решавања стамбеног питања Рома представља добар пример и за остале државе у региону.

“Ове зграде су симбол једне одговорне политике коју држава Србија на челу са председником Александром Вучићем спроводи када је реч о најугроженијим групама, а свакако да Роми спадају у једну такву групу”, подвукао је Накић.

Изнео је очекивање да ће се наставити са имплементацијом Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији Србије за период од 2016. до 2025. године, као и да ће ромска заједница узети улогу у њеној имплементацији.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести