Стевановић: Епидемија се не гаси, већ смирује

БЕОГРАД: Директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Горан Стевановић изјавио је данас да се епидемија корона вируса у Србији не гаси, већ смирује и да ће новооболелих бити и током јуна, а можда и касније.
Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu  dr Goran Stevanović Foto: RTS/prinskrin
Фото: Директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду др Горан Стевановић Фото: РТС/принскрин

"Прича се неће завршити у мају. Имаћемо новооболеле и током јуна, можда и иза тога", рекао је Стевановић.Он је навео да је у установи којом руководи попуњеност капацитета око 75 одсто, да се на респиратору налази само једна особа, док је девет пацијената на интензивној нези.Ипак, Стевановић је упозорио на поновне осцилације у броју прегледа за ноћ што, каже, говори у прилог томе да се епидемија не гаси, већ само смирује.

"Крајем прошле недеље је било до 50-ак прегледа за ноћ, ноћас је прегледан 81 пацијент. Епидемија се не гаси, она се полако смирује, али то смиривање може да потраје", навео је Стевановић за Јавни сервис.

Он је казао да се дефинитивно "ушло у почетак краја", те да је најбитније како ће попуштање мера, али и понашање и кретање људи да се одрази на укупан број оболелих, што ће се, наводи, видети у наредних пет до седам дана.Како је казао, брине појава нових жаришта као што је Лесковац.

На данашњем састанку са представницима синдиката, Цовид болница и министром здравља, каже да ће изнети став да се не смеју значајно смањивати капацитети за прихват оболелих јер "иако су нам цифре добре, не смемо да се опуштамо".

"Морамо бити спремни да примимо све оне који затраже помоћ. Прича се неће завршити у мају. Имаћемо новооболеле и током јуна, можда и иза тога", закључио је Стевановић.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести