Сваки ученик и сваки студент имаће јединствени број

БЕОГРАД: У марту наредне године биће завршена прва фаза увођења јединственог информационог система у просвети, а то подразумева да ће сваком ученику и студенту у Србији бити додељен јединствени образовни број (ЈОБ), најавила је саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Биљана Марић.
upis u srednju skolu, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У разговору за ФоНет она је прецизирала да ће додељивањем тог броја држава бити у могућности да ученике и студенте прати кроз читаво школовање, од предшколског образовања, па до факултета.

Марић објашњава да ће ЈОБ представљати индивидуалну и непоновљиву ознаку која се састоји од 16 карактера и напомиње да је све у складу са важећим прописма у области образовања и васпитања, као и са правилима о заштити података о личности.

Она додаје да неће бити могућности злоупотребе, јер ће се у информационом систему сваки ученик водити само са својим јединственим образовним бројем, а сви остали подаци остају доступни само на нивоу установе.

"Установе ће и даље располагати са оним подацима са којима по закону имају права да располажу – име, презиме, јединствени матични број ученика, име и презиме родитеља. Сам информациони систем ће ученика препознавати само на нивоу ЈОБ, остале податке нећемо видети у систему", навела је Марић.

Она истиче да ће увођење ЈОБ поједноставити процедуре уписа у школе и на факултете, па више неће бити потребно достављати силне документе приликом преласка са једног нивоа образовања на други, јер ће цео сет података пратити ученика.

Увођење целокупног информационог система у просвети је сложен процес, указује Марић, па ће се његово увођење спроводити кроз четири фазе и трајаће до марта 2021. године.

Помоћница министра просвете наводи да ће до краја читавог процеса у јединственом информционом систему просвете постојати укупно осам различитих регистара података.

Из фазе у фазу настајаће регистар установа, регистар запослених у установама, регистар деце, ученика и одраслих, регистар домова ученика, регистар   акредитованих високошколских установа, регистар акредитованих студијских програма, регистар студената и регистар запослених у високошколским установама.

Према речима Биљане Марић, у формирању јединстевног информационог система не креће се од нуле, па ће тако бити коришћени сви до сада прикупљани подаци и   дигиталне евиденције.

Све то ће помоћи да просветни систем буде ефикаснији, да се лакше увиде његови ресурси и потребе, а крајњи исход је већи квалитетет целокупног образовног процеса, сматра Марић.

Наводи и да ће систем смањити административне процедуре које су сада посао просветних радника, а омогући ће и успостављање рационалне и ефикасне мреже образовних установа.

Родитељима и ученицима информациони систем и подаци који буду доступну у оквиру њега помоћи ће при одабиру будуће школе и занимања, јер ће се боље сагледавати потребе тржишта рада.

Она указује и на то да корист од увођења јединственог информационог система неће имати само просвета, већ и привреда.

"Први пут у Србији имаћемо тачан преглед колико имамо ученика, у које школе иду, након основних школа у које школе се уписују, да ли у гимназије, средње техничке школе, шта раде након тога, да ли уписују факултете или иду на тржиште рада, колико брзо су се запослили, где су се запослили, за коју просечну плату, тако да ћемо имати практично на једном месту целу слику нашег образовног система и наше привреде", рекла је Марић.

Vito Raski
18.08.2019 • 22:02
Nije mi samo jasno, da li je ovo znak da Srbija, bar sto se tice skolstva, postaje naprednija digitalna drzava od svih do sada dokazanih, jer uvodi obelezavanje dece i omladine brojevima koje nazvase JOB? Moram da se zapitam, jer sam siguran da mi niko iz vrha organizacionih visokonaucnih ustanova, nece odgovoriti, iz samo dva razloga: Prvi, zbog neobavestenosti i Drugi, zbog licne bezbednosti. Imajuci u vidu, pre ovoga, da su nam, kao i celom svetu, nametnuli obavezu pojedinacnog obelezavanja stocnog fonda, od najsitnijih, srednjih i krupnijih sveukupnih primeraka u razvrstavanju stoke, kako bi se imala potpuna kontrola. Mada se sve vise i cesce javljaju bolesti koje se sire brzinom sirenja "demokratije" po svetu. Pa se tako, sa najudaljenije tacke sveta, bolesti sire nezamislivom brzinom - ranijih nasih shvatanja. I ne bi bilo ovo neka vest da to nismo oberucke prihvatili ovakavim nacinom, vec odavno isplaniranih obelezja, ne samo dece i omladine, vec preko njih i ukupnog stanovnistva Srbije. A stalno smo bili u prilici da citamo, ali ne i zapamtimo, sta je pisalo i sta jos pise, u starostavnim knjigama, pocetom od VULGATE, prvog prevoda Svetog pisma na latinskom jeziku, u kojoj je PRELEST (opomena) bila, u predvidjanju svih, kasnijih, pa sve do dosadasnjih dogadjanja, u kojoj se pominje i ovo obelezavanje naroda, iliti, po meni, HUMANOIDA, postajuci na taj nacin samo POJEDINACNI BROJ. Izgubili smo odavno, sto bi se starim imentovanjem reklo, HLEBOSOLNA OSECANJA, a prevedeno na savremeni srpski jezik, GOSTOLJUBIVA OSECANJA, tako da smo postali, gledajuci na sva desavanja u svetu, i blage i gotovo nikakve reakcije, na velika stradanja, zahvaljujuci savremenim, cesto volim da kazem, SOKOCALIMA, koja ce nas potpuno urnisati, pored svih, kako volimo da oznacavamo, PRIRODNIH NEPOGODA, ne obaziruci se na OPOMENE pomenutih staostavnih knjiga INDZIJELA Ne mareci, da je to sve OPOMENA ONOGA KOGA SMO PRESTALI DA UVAZAVAMO, a jos manje obozavamo. Sve u svemu, imajuci u vidu dosadasnja ucenja o postanku sveta i tehnicko-tehnoloskom napretku, NAS HUMANOIDA, DOSTIZALI SMO TAKVE ISTORIJSKE NAPRETKE, DA SMO, RANIJE, SAMI SEBE UNISTAVALI, PA NAS TA SUDBINA, ILITI ZLA KOB, NECE MIMOICI NI OVOGA PUTA. Ipak nam preostaje NADA u SVEVISNJEG, da ce imati obzira, bar, prema onima, kojima je, bez njihove volje, nametnuta ovakva civilizacijska posast. Kako kazu: NADA UMIRE POSLEDNJA.
EUR/RSD 117.5714
Најновије вести