Тепавчевић: Охрабрује што вакцине покривају нови сој

БЕОГРАД: Министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је за нови сој корона вируса омикрон охрабрујуће то што га вакцине покривају и што нова мутација није толико страшна како је изгледала на први поглед.
d
Фото: Tanjug

Јако је кратко време прошло од откривања новог соја, а оно што је узбунило стручну јавност јесте доста већи број мутација на претходне измене, али није утврђено да изазива тежу клиничку слику и да се брже преноси, за шта постоје одређене индиције, рекла је министарка на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба.

Охрабрујуће је, како каже то што постојеће вакцине покривају и овај сој вируса.

Да ли су то мутације које ће утицати на клиничку слику и брзину преношења, не знамо. Чак и у ЈАР, где је регистровано више од 1.000 случајева није забележен тежи случај, нагласила је министар.

На питање да ли ће нови сој вируса доћи код нас, рекла је да је свесна да ће доћи, јер је читава земља једна велика целина.

Додала је и да не може да буде искључено да је и овде већ присутан и нагласила да је то исти вирус мало измењен у једном делу - у највећем броју на месту где се везује за ћелију.

Изледа да није тако страшно као што је изгледало на први поглед, превенција се спроводи на исти начин, то је најважније иако има назив који је прилично егзотичан, али је то само још једно слово алфабета, рекла је Кисић Тепавчевић.

Додала је да ће се десити оно што је више пута говорила - да ће корона вирус, измењати сва слова алфабета, али да то није нешто што у овом моменту треба да нас претерано брине.

Када су у питању празници, остају све мере предострожности које смо имали до сада, рекла је она и нагласила да, нажалост, сви треба да се уздржимо од прослава на начин на који смо навикли.

Свако од нас мора да учини све да апелује на приајатеље и познанике да се вакцинишу, јер једино уједињени можемо да победимо вирус, рекла је Кисић Тепавчевић.

На питање зашто распуст није продужен, рекла је да је пресудна била чињеница да учесталост оболевања и умирања у школама није већа него у другим местима на које ђаци потенцијало одлазе.

Школска средина није ризичнија од других места, уколко се уочи проемена епидемијске ситуације, распуст ће почети раније, додала је министарка.

На питање о скупу Српске напредне странке одржаном у Арени и поштовању епдемиолошких мера, Кисић Тепавчевић је рекла је да је окупљање оргаизовано пошто је у земљи наступила боља епидемијска ситуација и додала да тренутно Србија има једну од најнижих стопа заражавања у Европи.

Навела је да се страначко окупљање више пута одлагало због епидемиолошке ситуације и да је организовано тек када је она постала боља.

Када су у питању превентивне мере, свима су на улазу дељене маске, била је дезобаријера, дезинфекциона средства, рекла је министарка и додала да би „свако требало да пође од себе и вакцинише се''.

На седници Кризног штаба је одлучено да ће школски распуст бити од 31. децембра до 24. јануара, као и да се озбиљније мере предузимају према путницима који долазе из Јужноафричке Републике (ЈАР), Малавија, Мозамбика, Боцване, Лесота, Намбије и Зимбабвеа.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести