Триван: Пошумљавање најефикаснији начин борбе са климатским променама

Олга Аглејева понудила сарадњу на иницијативи УНЕЦЕ кроз пројекат озелењавања градова Европе у који би се укључили и градови Србије
Goran Trivan i Olga Algejeva Foto: FoNet
Фото: Горан Триван и Олга Алгејева Фото: ФоНет  

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Србије Горан Триван и Олга Алгејева, извршна секретарка Економске комисије УН за Европу (УНЕЦЕ), разговарали су данас у Београду о досадашњој сарадњи и истакли заједничко опредељење за унапређење будуће сарадње на националном плану и у међународни активностима.

Како је саопштено из његовог кабинета, министар Триван је током разговора истакао да је Србија, која је потписник Конвенције УНЕЦЕ о прекограничним ефектима индустријских загађења и корисник њеног програма помоћи, посвећена побољшању индустријске безбедности и раду на спровођењу Конвенције.

Он је указао да је питање воде неодвојиво од решавања загађења животне средине, а пре свега проблема отпадних вода и отпада, наводећи да Србија тренутно пречишћава само 10 од отпадних вода.

Триван је навео да његово министарство стручно и финансијски помаже општинама како би се покренуо инвестициони циклус изградње 359 постројења за прераду отпадних вода са линијама муља.Према његовим речима, Србији је потребно око 5,6 милијарди евра за инвестирање у сектор вода у наредних 20 до 25 година.

Олга Аглејева је казала да су у свету градови и локални ниво мотор развоја и спровођења политике и конкретних пројеката у области животне средине.

Понудила је и сарадњу на иницијативи УНЕЦЕ кроз пројекат озелењавања градова Европе у који би се укључили и градови Србије, што је Триван прихватио и објаснио да је пошумљавање најефикаснији начин борбе са климатским променама, каже се у саопштењу.

Званичница УНЕЦЕ је понудила и сарадњу на усавршавању младих експерата у Женеви.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести