АИК Банка преузела словеначку Горењску банку - 90,11 одсто акција

ЉУБЉАНА: Српска АИК Банка успешно је закључила поступак преузимања већинског пакета акција Горењске банке, тако што је са 90,11 одсто акција постала нови власник те словеначке банке, објављено је данас у Љубљани.
aik banka
Фото: Dnevnik.rs

АИК Банка је тако постала прва српска банка која је изашла на тржиште ЕУ.

Та банка, како је саопштено на конференцији за медије, јачањем своје позиције у региону учвршћује положај и добија могућност да заједно с Горењском банком нуди својим клијентима квалитетан сервис и у ЕУ.

Представници две банке су истакли да ће бити формирана нова банкарска група која ће у будућности имати важну улогу у региону Југоисточне Европе.

Као стратешки инвеститор, АИК Банка ће подржавати развој Горењске банке у снажну регионалну банку присутну на целом тржишту Словеније, истакла је председница Извршног одбора АИК Банке и председница Надзорног одбора Горењске банке Јелена Галић. 

"Преузимањем Горењске банке постали смо прва банка из Србије која је искорачила на тржиште Европске уније. Наш циљ је да Горењска банка остане јака национална, а заједно са АИК банком, интернационална банка. Чињеница да смо испунили све услове за овај поступак, говори у прилог снази и одрживом развоју темеља на којима АИК Банка заснива своје пословање", рекла је Галићева.

Поручила је да ће АИК Банка настојати да и у наредном периоду ослушкује и разматра све добре прилике у региону, како би се временом позиционирала као један од водећих играча на банкарском тржишту овог дела Европе.

Она је истакла да АИК Бака, иако се свашта објављиво у медијима, није имала потрешкоћа у добијању потребних сагласност по питању европске регулативе и додала да се то посебно односи на Европску централну банку.

"Нарочито нам је драго што смо постигли све услове. Не сматрамо да ће бити потешкоћа. Наша стратегија је да се позиционирамо у целом региону, а то значи у свим земљама које нас окружују", рекла је Галићева.

Циљ АИК Банке је, како каже, да се на средњи рок позиционира као стабилна и јака финансијска групација у региону Југоисточне Европе и поспеши регионалну сарадњу.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести