Два инвестициона фонда преузимају Штаду и Хемофарм

ВРШАЦ: Немачка фармацеутска група Штада, у склопу које послује Хемофарм, прихватила је понуду два инвестициона фонда, Бејн кепитала и Синвена, за преузимање акција у вредности од 5,31 милијарди евра, изјавио је генерални директор и председник Управног одбора Штада групе, Матијас Виденфелс.
Hemofarm Stada
Фото: Tanjug

"Ми као једна мултинационална компанија смо успели да постигнемо договор са два приватна инвестициона фонда. Имали смо веома напорне и тешке преговоре који су дуго трајали, и није било само два фонда, већ је било четири компаније са којима смо преговарали", изјавио је Виденфелс на заједничкој конференцији за новинаре у среду са генералним директором Хемофарма Роналдом Зелигером у седишту Хемофарма у Вршцу.

Видендфелс је, како каже, дошао у Вршац да запосленима пренесе три поруке, а његов разговор са запосленима су, посредством видео линка, уживо могли да прате и запослени у свим Хемофармовим фабрикама и представништвима у Југоисточној Европи.

Прва порука запосленима је, како је рекао, да је после дугог процеса постигнут договор са два фонда, друга је да су се са тим сагласили Управни и Надзорни одбор Штаде, а трећа је, како каже, да је испреговаран један веома добар посао, не само у оквирима Немачке, већ и читаве Европе.

"Фондови ће добити 100 одсто власништва, али неће променити стратегију компаније", истакао је Виденфелс, додајући да је испреговаран посао који је веома значајан за све локације Штаде, па тако и за Хемофарм.

Амерички фонд Бејн кепитал и британски Синвен, како је додао, нуде 66 евра по акцији, и покушаће, како је истакао, да унапреде пословање Штада групе.

"Они су препознали на нашим локацијама велику вредност. Стекли смо уверење да њихова намера није да расцепају фирму", изјавио је Виденфелс, истичући да је ово само промена власништва.

"Дају нам новац њихових клијената који ће помоћи развој наше стратегије", рекао је он.

Овај уговор, како је навео, значи да се ништа неће променити на нивоу свакодневних активности и да неће бити отпуштања.

"Претпостављам да ће бити нових инвестиција не само у Вршцу, већ и у целом региону", поручио је Виденфелс.

Генерални директор Хемофарма и потпредседник Штада групе за југоисточну Европу Роналд Зелигер је изјавио да је договор закључен јутрос.

"Веома смо срећни што најављујемо следећу фазу у нашем развоју. После десет година присуства Штада групе, повећања продаје и производње, сада смо у новој фази како бисмо побољшали наше пословање", изјавио је Зелигер.

Понуда за преузимање је, како је речено на конференцији, ојачана додатним уговором који гарантује даљи развој и свих кључних пословних јединица Штаде, међу којима је и Хемофарм, као највећи произвођач и извозник лекова у Србији и региону.

Наглашено је и да су фондови Бејн кепитал и Синвен заправо фондови са вишедеценијским светским угледом, пре свега у домену здравственог система и фармације, као и да су својим досадашњим инвестицијама увек доприносили даљем развоју компанија у које су улагали.

Закључено је да нова промена у власничкој структури представља заправо додатну мотивацију за јачање позиција на постојећим тржиштима, прилику за освајање нових на свим континентима и да отвара могућност за раст српског Хемофарма и његовог додатног доприноса српској привреди.

Стратешком реорганизацијом концерна Штада, прошле године је формирана група за југоисточну Европу коју предводи Хемофарм, чиме је Србија постала центар региона тог мултинационалног концерна.

Хемофарм води пословање у југоисточној Европи, покривајући Мађарску, Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Албанију, Бугарску, Румунију и Србију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести