Продужен рок за куповину акција Луке Нови Сад

БЕОГРАД: Рок за достављање понуда на тендер за продају 99,4 одсто акција Луке Нови Сад, по почетној цени од око 16 милиона евра, продужен је до 6. новембра.
Luka Novi Sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Како пише на сајту Министарства привреде, отварање понуда заинтересованих заказано је за 8. новембар ове године.

Како је раније поручено из Владе Србије, очекује се да ће се на тендер јавити неке од најреномиранијих фирми у свету у области лучког бизниса, као што су Dubai Port World из Уједињених Арапских Емирата, немачки Ренус и америчка група Валона...

На тендеру могу да учествују фирме које се баве лучком делатношћу у континуитету протеклих десет година и да су у прошлој години имале приход од најмање 30 милиона евра.

Такође, услов је да су те фирме у свакој од последње три године имале претовар од 1,4 милиона тона робе.

Помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић рекао је недавно да ће се приватизацијом обезбедити више од 15 милиона евра инвестиционог улагања у развој Луке (изградњу нове оперативне обале, новог силоса и механизације).

Лука Нови Сад је једина преостала лука у вецинском власништву државе, а држава је спремна за значајна улагања у водни саобраћај уопште, рекао је Ковачевић.

Завршавамо рад на имовинском стању Луке Нови Сад. Да би се спровела приватизација, у складу са прописима Србије, неопходно је издвојити лучко земљиште и инфраструктуру, који ће остати у својини Републике Србије, тако да ће предмет приватизације бити бизнис луке и оно што се зове супраструктура - кранови, зграде, магацини и слично, објаснио је Ковачевић. 

Лука има претовар од око милион тона робе годишње, а капацитети су јој већи од 2,5 милиона тона. 

Лука Нови Сад поседује акваториј величине шест хектара, дубине 4 до 10 метара. 

На кеју дугом 800 метара, могућ је једновремени привез пет пловила.

Лука Нови Сад располаже са 44.000 квадратних метара затвореног и 100.000 квадратних метара отвореног складишног простора јавних и царинских складишта. 

Лука Нови Сад складишти домаће и стране робе, намењене извозу, односно увозу, а тренутно у тој компанији ради око 150 људи.

На ранији позив за достављање писама о заинтересованости за приватизацију Луке Нови Сад јавило се 12 фирми и инвеститора. 

Ковачевић је најавио да ће следеће године почети и изградња терминала за расуте и генералне терете у Луци Смедерево, за коју се тренутно ради пројекат. 

До краја године имаћемо усвојену целу техничку докуметацију и након тога ући у тедер за избор извођача радова и надзор.

Очекујемо закључење уговора и почетак радова у новембру наредне године, а рок за завршетак је две године. До 2021. имаћемо терминал у Смедереву на више од 60 хектара, који треба да обезбеди претовар више од пет милиона тона терета годишње, навео је он.

Процењена вредност целе Луке Смедерево је 93 милиона евра, од чега је 42 милиона вредност лучке инфраструктуре. 

Ове године ће бити изабран и извођач радова у оквиру пројекта реконструкције бродске преводнице Ђердап 1, чија је вредност 28,5 милиона евра, који ће суфинансирати Европска комисија грантом од 12 милиона. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести