Због строгих мера широм света пале цене нафте

ЗАГРЕБ: Цене нафте пале су данас на међународним тржиштима испод 43 долара будући да нова ограничења услед ширења заразе ковида-19 повећавају неизвесност изгледа за економски раст и опоравак потражње за горивима.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

На лондонском тржишту цена барела пала је 70 центи у односу на претходно затварање и износила је 42,62 долара.

У скоро истом је износу смањена и на америчком тржишту, где се барелом трговало по 40,35 долара.

Неке европске земље поново уводе полицијски час и мере затварања како би смањиле број нових случајева заразе корона вирусом, пише портал Индекс.

Француска је тако увела полицијски час трећини становништва, а Британија ће у поноћ вероватно увести строжа ограничења у Лондону.

Трећи по величини светски потрошач нафте - Индија могао би ускоро престићи САД који тренутно има највише заражених у свету. Следећих седмица број заражених Индијаца могао би значајније порасти с обзиром на почетак периода великих празника.

Ако потражња осетно ослаби, OPEC+ неће имати избора, мораће да прекине повећање производње, ако не жели да поново рескира прекомерну понуду и пад цена, истичу аналитичари немачке Цоммербанке.

Организација земаља-извозница нафте (OPEC) и њени савезници у септембру су у целости поштовали споразум о ограничењу производње, сазнаје се из два извора из OPEC+ уочи састанка техничког одбора групе.

OPEC+ тренутно смањује производњу за 7,7 милиона барела дневно, а у јануару 2021. требало би да је повећа за два милиона барела дневно.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести