Бјелић: У изградњу ветроелектрана у Војводини уложено 700 милиона евра

КОВАЧИЦА: Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић посетио је данас Ветроелектрану „Ковачица“, где је инвеститору, компанији  Enlight K2 Wind, уручена грађевинска дозвола за изградњу новог ветропарка Пупин, у оквиру постојећег комплекса. 
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Према дозволи коју је издао Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у оквиру новог електроенергетског објекта, планирана је изградња 16 ветрогенератора најмодерније технологије укупне снаге 95,5 магавата. Процењено је да ће годишња производња бити 255 киловат часова зелене електричне енергије. Нови објекат према плану требало би да буде завршен у другој половини 2023. гдодине 

Секретар Бјелић је овом приликом истакао да је у протеклих пет година на територији АП Војводине инвестирано 700 милиона евра у изградњу седам ветропаркова снаге 398 мегавати. 

 „Покрајински секретаријат за енергетику гледа на домаће и стране инвеститоре, који желе да инвестирају у ветроелелектрене као на партнере“, рекао је Бјелић.

Он је додао и да је усвајање новог Закона о обновљивим изворима енергије дало је јасан сигнал да су инвеститори у области обновљивих извора енергије пожељни и показује правац у ком се креће енергетска политика Србије.  

 „Ми ћемо и у наредном периоду наставити да у законским оквирима и роковима изађемо у сусрет свим инвеститрима који су заинтересовани да развијају пројекте попут овог у Ковачици“, казао је Бјелић истакавши да је  да Дан ветра, који се обележава 15. јуна,  имамо прилику да видимо колика је снага ветропарка који је изграђен у Ковачици. 

Милош Цолић, директор компаније „New Energy Solutions“ која управља ветропарком у Ковачици, казао је да је сарадња са ресорним покрајинским секретаријатом одлична, те да су сви поступци за добијање дозвола за изградњу ветропарка успешно окончани. 

„Гледамо у будућност зелене Србије и у најаве да ће до 2040. укупно 40 одсто укупне енергије долазити из обновљивих извора, и ту ми као приватна компанија видимо своје место“, казао је Цолић. 

Иначе, Ветроелектрана „Ковачица“, снаге 104,5 магавата, друга је по величини у нашој земљи. Састоји  се од 38 турбина марке General Electric, производи електричну енергију за 68 хиљада домаћинстава и доприноси смањењу угљен-диоксида за 250 хиљада тона годишње.

У изградњу ове ветроелектране уложено је 189 милиона евра, и прва је нова електрана која је после скоро 30 година пуштена на преносни систем електричне енергије.

Догађају је присуствовао и председник Општине Ковачица Јарослав Хрубик. 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести