ЕКСПО 2027. јача туризам, бренд и привреду земље: Већ порасла вредност некретнина у Сурчину

На припремама Београда и изградњи нових објеката због одржавања престижне међународне изложбе ЕКСПО 2027. биће ангажована цела земља, бројна јавна предузећа, грађевинске компаније...
Instagram.com/expo_belgrade_2027
Фото: Instagram.com/expo_belgrade_2027

Организација манифестације ЕКСПО, наводе стручњаци, за нашу земљу ће значити прилив новца, инвестиције које ће се вишеструко вратити, преливање на угоститељство, туризам, хотелијерство, нова радна места, раст зарада у тим гранама.

Планирање већ има утицаја

Ова манифестација одржаће се од 15. маја до 15. августа 2027. године, а председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се због тога "градити нови град", као и да ће будући национални стадион у Сурчину бити један од важних објеката за одржавање изложбе ЕКСПО 2027.

- Укупан економски ефекат биће око 1,1 милијарду евра. Хотелијерство, угоститељство, буквално ће све да процвета – истакао је Вучић.

Фото: Instagram.com/expo_belgrade_2027

Да је ово важан пројекат и да већ утиче на разне сегменте у земљи, показују најновија дешавања на тржишту некретнина у овом делу Београда. Иако је изградња националног стадиона, инфраструктуре, објеката сајма и 1.500 станова за потребе одржавања изложбе ЕКСПО 2027. у фази припрема, тржиште некретнина је већ реаговало и цене су знатно порасле на већем делу општине Сурчин.

- Куће која је за становање, са неким малим преправкама, нема испод 70.000. А доскоро је била 20.000 или 30.000 највише. Таквих кућа у Бољевцима тренутно има око 14 – навели су поједини становници Сурчина.

Агенти за продају некретнине потврдили су такве информације. Како кажу, наши људи искористе сваку ситуацију да би подигли цене, али тек ћемо видети када ће те цене које су подигли моћи да се реализују.

Фото: Instagram.com/expo_belgrade_2027

- Могли сте да купите ар за највише 1.000 евра, а сада је цена 3.000-4.000 по ару, јер људи узимају док још могу понешто да нађу. Али све зависи од планова и инфраструктуре, од тога колика је опремљеност земљишта – навели су за медије агенти за продају некретнина.

Они објашњавају да су земљиште дуж новоизграђене обилазнице и локације где ће бити организован ЕКСПО 2027. добрим делом у власништву државе, а плацеви су у приватном власништву, и постају све интересантнији за инвестирање.

Тако и надлежни у општини Сурчин истичу да су цене у свим деловима, без обзира на то да ли су ближе ауто-путу или центру, драстично скочиле, а у Сурчину већ достижу цене са ексклузивних локација у Београду.

Победили и Шпанију...

Подсетимо да је Србија у јакој конкуренцији у Паризу победила Аргентину (Барилоће), САД (Минесоту), Тајланд (Пукет) и у четвртом финалном кругу крајем јуна ове године и Шпанију (Малагу), добивши тако прилику да се у њој одржи светска изложба ЕКСПО 2027.

Патрис Балестер, стручњак са Универзитета у Тулузу, који више од 15 година изучава ЕКСПО манифестације, нагласио је да домаћинство оваквог догађаја доприноси туризму, бренду и приказу земље.

- На пољу урбанизма, земље углавном тим поводом изграде потпуно нове делове градова, паркове и нове сајамске капацитете. На дипломатском нивоу, то показује да је земља способна да дочека стране делегације и да је отворена према свету, а то је често било важно за неке земље, попут Шпаније, која је у Севиљи организовала изложбу после краја диктатуре (Франциска Франка) – рекао је Балестер за ББЦ на српском.

Специјализовану међународну изложбу ЕКСПО 2027, према очекивањима, посетиће више од три милиона људи из 120 земаља, а укупни економски ефекти премашиће милијарду евра.

 Шта је изложба ЕXПО? Престижна светска изложба ЕКСПО, чији ће домаћин од 15. маја до 15. августа 2027. године бити Београд и Србија, одржава се већ више од 150 година, а кроз историју је била место где су представљена значајна открића. Одржава се од средине 19. века, под надзором Међународне канцеларије за изложбе (Буреау Интернатионал дес Еxпоситионс, БИЕ), са седиштем у Паризу, и има 98 држава чланица. Основна идеја Светске изложбе је да све земље добију прилику да прикажу остатку света свој поглед на задату тему, а земље чланице по властитом нахођењу уређују своје изложбене просторе у одвојеним павиљонима.

24 седам

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести