Интерконектор најзначајнији пројекат са ЕУ

Пројекат изградње гасног Интерконектора Бугарска–Србија је изузетно значајан како за Србију, тако и за читав регион, јер диверзификује снабдевање гасом, саопштило је Министарство рударства и енергетике.
gas bugari.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Министар рударства и енергетике Александар Антић разговарао је са шефом делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем о изградњи гасног Интерконектора. 

Пројекат је оцењен као најзначајнији заједнички пројекат који ће ЕУ, преко ИПА фондова, подржати са 49,6 милиона евра.

"Србија је у потпуности посвећена реализацији пројекта гасног Интерконектора и учинићемо све да буде реализован у координацији српских институција и надлежних органа Републике Бугарске", указао је министар Антић.  

На састанку је констатовано да се у Србији развија велики број пројеката из обновљивих извора.

Оцењено је да ће поред изграђених 100 мегавата инсталисане снаге, бити изграђено 500 мегавата, чиме ће Србија достићи циљ да до 2020. године 27 одсто у потрошњи укупне енергије буде из обновљивих извора. 

Антић и Фабрици су се сложили да у наредном периоду посебна пажња буде усмерена на енергетској ефикасности. Европска унија ће подржати пројекте у тој области.

До краја године Министарство рударства и енергетике ће, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и представницима Европске комисије, размотрити могућности за формирање Фонда за енергетску ефикасност. 

Састанку министра са шефом делегације ЕУ у Србији, присуствовала је државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић, као и сарадници. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести