КОЛИКО ИМАШ ГОДИНА И ПЛАМЕНА У ПРСТИМА Просечни програмер има натпросечну плату, просечно образовање и све мање учи

Извештај Stackowerflow из 2023. године право је благо информација за научнике, медије и статистичаре, а ево само једног погледа на целу индустрију.
a
Фото: Pixabay

На питање колико је стар просечни програмер девелопер, одговор је прилично лак: највише њих (43 посто) има између 18 и 24 године, што значи да се регрутују из средње школе. Међутим, кажу истраживачи, ово су девелоперски ембриони, пошто више од половине испитаника у овом узрасту тек учи да кодира (55 посто). Ученика у овој области, млађих од 18 година има скоро 18 посто (17,96), а како идемо ка старијим узрасним групама, тако опада проценат оних који се хватају у коштац са нулама, јединицама и програмским језицима.

Та бројка драстично опада већ на следећој категорији, од 25 до 34 године, где их је само 16,33 посто. Другим речима, то је време кад се формира породица и већ су негде одлучили у којој области ће да раде.

Исто важи и за узраст од 35-44, којих има само 6,11 посто, а од онда говоримо у минималцима: 45-54 ученика је тек 2,28 посто, 55-64 0,97, а 65 и старијих занемарљивих 0,24 посто, што је ниво статистичке грешке.

Зашто је тако, јасно је: кад дођете у неке године, стекли се животне навике, пријатеље, сараднике, колеге, остварили неко име у области у којој радите и често немате ни времена ни воље да одбаците стару кошуљицу и кренете у нешто потпуно ново.

Каква је ситуација са професионалцима, на вишим девелоперским позицијама?

Фото: Pixabay

Разлике су овде драстичније: млађих од 18 има 0,63 посто, што је и разумљиво, јер се још увек баве учењем и познавања природе и друштва, а девелоперску каријеру могу да остваре само ако напусте редовно школовање, што је, срећом, ретко.

Оних од 18 до 24 има 16,36 посто, што је скоро три пута мање од ученичке категорије истог узраста. Највећа постигнућа има група 25-34, што је логично јер успех долази после година учења и рада, и то су праве ИТ перјанице технолошког напретка.

Како године пролазе, тако ентузијазам попушта: узрасна група 35-44 са 25,74 посто припада групи професионалних девелопера, још мање њих је у групи 45-54 (9,65), у групи 55-64 их је 3,64 посто, а 65 и стариј само 0,88 посто.

После 35. године многи професионалци теже да оду корак даље. У ИТ свету то значи или да оснивају сопствене фирме или се уздижу на лествици управљања у већим компанијама. Многи промене приступ па се окрену дељењу знања, предавањима и ТЕД токовима, а што идемо према старијима, број оних који плату зарађују као девелопери се смањује – томе треба додати и оне почетнике с почетка приче који завршавају обуке и пуне ове проценте. То показују и подаци, по којима извршни директори и власници ИТ фирми имају више од 17 година девелоперског искуства.


Ретке зверке

Општи девелопери, бек-енд, фронт-енд и десктоп ап девелопери чине већину девелоперске радне снаге.

На другој страни криве су академски истраживачи, студенти, девелопери за мобилне телефоне, дата инжењери, блокчејн девелопери, хардвер инжењери. И да, већина има бечелор дипломе (44,16 посто).

Оних с основном школом је само 2,14 посто, оних са докторатом бедних 4,36 посто.


Фото: Pixabay

Страх од АИ револуције погодио је и ИТ сектор, јер се предвиђа да ће ускоро јуниор девелопере заменити вештачка интелигенција. Хоће, али не у потпуности, пошто је за напредак технологије и друштва потребан људски фактор који ће да екпериментише и доноси нове идеје, а не АИ мајстори бескрајног понављања задатог. Ипак, скоро трећина је одговорила да не користи АИ нити планира да га користи у будућности (29,4 посто), што је ствар која забрињава, а нешто мање од половине је користи редовно (43,78 посто).

Психолози кажу да се већина људи плаши да неће успети да ухвати све технолошке промене. И неће. Из тог разлога важно је задржати се у некој области која вам је позната и постати експерт, а ако то није кодирање, не уздишите. Има толико послова везаних за надирућу вештачку интелигенцију, да ћете неминовно врло скоро научити да је користите па да и сарађујете с њом.

Пошто се ствари са АИ мењају филмском брзином, с нестрпљењем чекамо Stackflow извештај за 2024. годину.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести