Кисић: Ангажовање сезонских радинка шири се и на друге области

БЕОГРАД: Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић изјавила је данас да ће Закон о поједностављеном радном ангажовању сезонских радника бити проширен и на остале секторе као што су грађевина, угоститељство, туризам.
Darija Kisic Tepavcevic/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Дарија Кисић Тепавчевић

Говорећи на представљању 14. издања Сиве књиге НАЛЕД-а, Кисић је навела да је то једна од препорука из Сиве књиге и додала да се тај Закон показао у пракси као добар на сезонске раднике у пољопривреди, јер је смањен рад у нелегалним токовима.

"Закон о поједностављеном радном ангажовању радника на сезонским пословима је био велики помак када је у питању пољопривредна делатност и усвојен је пре три године. На тај начин је велики број радних односа из сиве зоне прешао у легалне токове, али је уочена потреба да се тако нешто прошири на грађевину, угоститељство, туризам, за рад у кући, чишћење зграда, стамбених објеката", навела је Кисић.

Истакла је да је битно да сви радници који су агнажовани на привременим и повременим пословима, имају сва права из области пензијског и социјалног осигурања, да имају право на одмор, на одређени број радних сати и све информације пре ступања у радни однос.

Када је реч о изменама тог Закона, Кисић каже да је радна група формирана и да је завршена јавна расправа и изразила наду да ће у наредном периоду те измене бити усвојене, а да ће радници остварити права која им припадају.

Кисић је зхавалила НАЛЕД-у што су препознали значај Министарства рада на раду и усвајању Закона о социјалном предузетништву, за шта је тим министарства који је био задужен за тај закон добио специјлано признање НАЛЕД-а.

Подсетила је да је Влада Србије 4. фебруара усвојила Закон о социјалном предузетништву, а на који се, како каже, чекало више деценија, и изразила наду да ће тај закон створити могућност да се више запошљавају најугроженије групе грађана на тржишту рада и да покажемо колико смо као друштво солидарни.

Тај закон, наводи, предвиђа да држава социјалним предузећима пружа финансијску и нефинансијску подршку да запошљавају угрожене категорије грађана на тржишту рада.

Поред тога, Кисић је додала да је пандемија показала да је флексибилни начин рад, односно рад од куће, значајан и додала да ће се та област боље уредити.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести