Кобасица од ковиљских мангулица у кругу фаворита српских брендова

Сава Граорац из Ковиља један је од 11 кланичара који ће се такмичити с месним прерађивачима у одабиру најбоље кобасице које
организује Привредна комора Србије ради стварања бренда “српска кобасица”.
 
Проглашење победника је 27. децембра ,а Граорац ће одмерити умеће са десет индустријских кланирача и једним индивидуалним из Кузмина Ненадом Војиновићем. На позив Привредне коморе Србије одазвали су се копмпаније “Топола”, “Неопланта”, “Карнекс”, “ Јухор” , “Златиборац” “Гомбит”, АД “Бачка”, земљорадничке задруге “Будућност” и “Трлић” и, СТРУ “Дукат” из Пирота. Кобасица је стандарди производ код нас али до сада није регистрована ни заштићена у Заводу за интелектуални својину.  
 
У дворишту породичне куће Граорац има две стотине мангулица од којих прави прерађевине по којима је познат међу купцима по пијацама у околини Новог Сада. 
 
- Уз кобасицу иде најбоље чашица ракије а ја је правим од дуда - каже Сава који је главни у организацији привредне и туристичке манифестације Ковиљска ракијада “Парастос дуду”. –Као што печем ракију од дуда да би сачувао од заборава дудове и дудовачу тако гајим и мангулице ретку сорту малик на прасад чије је месо тражено због специфичног укуса и ниског садржаја холестерола – каже Сава.
 
- Нисам се посебно припремао за такмичење већ сам уобијачено направио кобасицу. Више сам заинтересован да будем на лицу места и изблиза видим, чујем и нешто ново научим. Лане сам на штанду Привредне коморе Београда продавао кобасице па сам се сада јавио на такмичење, али не  очекујем већи успех, уколико није посебно то шта ће се на такмичењу Привредне коморе Србијер наћи и  кобасице од меса мангулице –каже Сава Граорац.
 
После десет година това Сава је лане  први пут добио субвенције од АП Војводине за прераду меса, јер осим кобасица  прави и кулен, димљено месо, сланину, а по жељи купаца продаје и месо.
Узгајање мангулица је “блатњав бизнис” каже, јер свиње воле природно окружење, а он их држи у башти породичног газдинства.
 
- Немам намеру да ширим посао, јер 200 комада је солидан број. Ниједно од  троје деце не занима ово што радим па и зато немам већих планова.
 
По његовим речима у Војводини има свега пет шест узгајивача мангулица.  Познајем се с људима али не знам тачно колико који од њих има свиња. Знам да је то уносан посао-рекао је Граорац.
З. Делић
 
Права размера
Сава на стотину килограма меса стави 800 грама љуте и 400 грама слатке паприке, дода и 300 грама белог лука и исто толико и млевеног  бибера и мало соли . Каже да је та размера зачина права ,и да није погрешио у грамажи паприке . –То је права мера, јер преко те количине може да буде љуто. Словаци у кобасице ставе три и четири килограма паприке што је одвише за српске кобасице-закључио је Граорац.
 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести