Комерцијална банка купује неку од страних у Србији

Комерцијална банка планира куповину неке од највећих страних банака у Србији, или, као алтернативу, највећи део портофолија тих банака, да би ојачала своју позицију

 уочи предстојеће приватизације, сазнаје  Танјуг .План пословодства Комерцијалне је да кроз повећање тржишног учешћа у домаћем банкарском сектору додатно подигне вредност највеће државне банке у Србији.

О куповини других банака, као о једном од начина да се „ојача” Комерцијална пред продају било је речи и приликом недавне посете делегације ЕБРД-а Београду, који је стратешки партнер држави у тој банци.Председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти рекао је у изјави  Танјугу да је приватизација Комерцијалне банке за ЕБРД веома важна јер, ако прође добро, то ће бити веома јак позитиван сигнал тржишту.

– То ће бити позитиван сигнал о Србији – подвукао је он.Чакрабарти је рекао да се нада ће та банка бити приватизована по плану, а на томе се, како је рекао, вредно ради.– Надам се да ћемо приватизовати ту банку како је планирано. Радимо на томе вредно и процес је у току. Не знамо када ћемо завршити, али је важно да се кроз процес приватизације Комерцијалне банке покаже инвеститорима да је Србија озбиљна земља – рекао је он.

Недавно је и председник Извршног одбора Комерцијалне банке Александер Пикер у интервјуу  Тањуг у рекао да са својим тимом ради на припремама за приватизацију.– То чинимо у складу с планом, при чему блиско сарађујемо са саветником за приватизацију – рекао је Пикер.
ЕБРД је други највећи акционар у Комерцијалној банци с уделом од 24,43 одсто, док је највећи акционар Република Србија, с уделом од 41,74 одсто.

Комерцијална банка је у овом тренутку високо капитализована и стабилна банка с адекватношћу капитала од 23,04 одсто, што је знатно изнад регулаторног лимита од 12 процената који прописује НБС. Та банка је позната и као рекордер по прикупљеној штедњи грађана, а девизна штедња је достигла суму од 1,59 милијарде евра.Банка тренутно има издвојене резерве из добитка од 18,8 милијарди динара, што је 4,9 милијарде више од укупно обрачунатих резерви по прописима НБС-а.

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести