Михајловић: Ангажман свих министарстава за Дуинг бизнис листу

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, изјавила је данас да је, за напредовање Србије на листи Светске банке, потребно пуно ангажовање свих министарстава.
mihajlovich_sastanak
Фото: Танјуг (Видео)

Михајловићева, која је председавала Заједничком групом Владе Србије за унапређење позиције Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, нагласила је да су министарства и јавна предузећа направила одређене помаке у доношењу регулативе која утиче на положај Србије на Дуинг бизнис листи, али да је неопходно дефинисати јасан акциони план за све наредне мере и активности у овој области.

"Листа Светске банке важна је за Србију, али не зарад самог ранга, већ због даљег побољшања привредног амбијента као услова за даљи привредни раст земље. Ако хоћемо суштински напредак и већи стандард грађана, онда су активно учешће и предан рад свих ресорних министарстава неопходни", рекла је Михајловићева.

Седници је присуствовао шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић, директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, представници ресорних министарстава, НАЛЕД, саопштила је Канцеларија потпредседнице Владе.

Зорана Михајловић је истакла да све што радимо у овој области директно утиче на наш привредни развој и раст БДП-а.

"Реформа грађевинских дозвола, по којима смо 11. на свету, учинила је да направимо огроман скок на Дуинг бизнис листи. Урадили смо доста великих ствари које ће се тек рефлектовати на листи Светске банке, попут Закона о поступку уписа у катастар непокретности и измена Закона о привредним друштвима, на добром путу смо ка укидању печата, али неопходно је више урадити како би се смањило време потребно за добијање прикључка за струју, као и унапређења у областима плаћања пореза и покретања и спровођења стечаја", рекла је Михајловићева.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва истакао је да је позиција Србије на Дуинг бизнис листи веома јака и да је теже направити помаке што сте више позиционирани. 

"Светска банка разматра и увођење националне Дуинг бизнис листе како би општине и градови учили једни од других", рекао је Ндегва.

Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а, партнера у спровођењу реформи важних за позицију на Дуинг бизнис листи, рекла је да је мали пад ове године добра вест јер ће скренути пажњу свим ресорима да се више потруде у даљим реформама.

"Највише смо постигли у ресору који води министарка Михајловић. Важно је да и код других постоји ентузијазам и да наставимо са реформама које ће унапредити услове пословања у Србији. Очекујемо и даљу пуну подршку Светске банке у том процесу", рекла је Јовановићева.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести