Михајловић: Енергетским повезивањем региона до веће стабилност

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Хрватске у Београду Хидајетом Бишчевићем о реализацији заједничких пројеката, унапређењу сарадње две државе у области енергетике и изградњи гасне интерконекције.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Започели смо градњу гасне интерконекције Србија-Бугарска, приоритетног пројекта са којим ћемо идуће године добити могућност да гас добијамо и од других снабдевача. Поред ЛНГ терминала у Грчкој, Србији ће бити доступан и гас из Каспијског региона, односно Азербејџана, Средњег истока, а у перспективи и из Источног Медитерана. Разговарала сам недавно и са румунским министром о повезивању наше две државе, спремамо ове године пројектно-техничку документацију и план је да наредне године та интерконекција буде готова", рекла је Михајловићева.

Поручила је да истовремено желимо да са свим суседним државама будемо повезани у гасном сектору, јер ће то значити већу стабилност и независност целог региона, саопштило је министарство.

"Желимо да се повежемо и са Северном Македонијом, Румунијом, БиХ, а посебно са Хрватском. Сви наши планови кад је реч о снабдевању гасом имају и регионалну димензију, јер само ако смо повезани, можемо бити енергетски безбедни", рекла је Михајловићева.

На састанку је разговарано и о заједничким пројектима који би потенцијално могли да се реализују и у електроенергетици, као и о састанку двоје ресорних министара и интензивнијим разговорима о регионалном повезивању и енергетској стабилности и безбедности.

"Мислим да је у моментима у којима се налази цела Европа од суштинске важности да као регион не стагнирамо, већ да разговарамо о заједничким пројектима који ће бити на добробит свих грађана, као што је Меморандум о сарадњи на унапређењу железничког саобраћаја, који предвиђа заједничку реконструкцију пруге Београд-Загреб, који сте потписали док сте били на челу министарства саобраћаја. Такви кораци, као и ова иницијатива, умногоме ће допринети бољој сарадњи“, рекао је Бишчевић.

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести