Александар Кавгић: Идеја за оперативни систем Uegos проистекла из компаније Typhoon Hil

Победнички производ, крајем априла на такмичењу PowerUp изазов, који организује InnoEnergy Fund, је UEGOS, оперативни систем за агрегацију паметних уређаја спојених на мрежу. Овогодишње локално финално такмичење одржано је путем онлајн платформе ради безбедности свих учесника.
e
Фото: Typhoon Hill

- Идеја за UEGOS проистекла је из Typhoon HIL-а и основни је производ нове компаније, коју би неки могли да назову и спиноф. Будући да је Typhoon HIL успешна компанија иза које стоји 10 година иновације и тржишних успеха, прича о UEGOS-у пример је лепе приче о развоју предузетништва, где некадашњи стартап, кроз развој и иновације, ствара нови стартап, или спиноф – каже за „Дневник“ Алскасандар Кавгић из Typhoon HIL-а. - UEGOS, који је жири такмичења PowerUp препознао као победничку идеју, представља, у ствари, начин како технологија коју развијамо већ 10 година може да се модификује и искористи као темељ за стварање паметне мреже у којој сви уређаји спојени на мрежу сарађују, како би обезбедили њену стабилност, и повећали њену отпорност на кварове. Наиме, Typhoon HIL је светски лидер у производњи софтвера и хардвера за тестирање и интеграцију контролних система за уређаје базиране на енергетској електроници, а такође смо и једни од лидера у домену развоја, тестирања и интеграције контролних система за микромреже.

Укратко, Typhoon HIL омогућава развој и тестирање паметних уређаја који производе електричну енергију. UEGOS, с друге стране, омогућава да се сви ти уређаји, али и паметни кућни апарати, агрегирају и искористе за повећање стабилности електроенергетског система и уштеде електричне енергије – објашњава Кавгић.- UEGOS има примену свугде где постоји електроенергетска мрежа и где постоје уређаји на њој којима се може даљински управљати. За разлику од UEGOS-а, који има примену у скоро сваком савременом домаћинству и пословној згради, Typhoon HIL има примену пре свега у развоју, производњи и интеграцији контролних система за уређаје и микромреже базиране на енергетској електроници.

 На којим тржиштима имате набољи пласман ваших производа?

- Очекујемо да ће UEGOS најбољи пласман имати у државама Г20, где већ постоје инфраструктурни, формални и правни предуслови за трговину електричном енергијом и флексибилношћу обновљивих извора енергије на микро- и макронивоу. То су управо и тржишта на којима Тyпхоон HIL, из кога је настао UEGOS, остварује најбоље тржишне резултате.

 Да ли и код нас има заинтересованих купаца/корисника?

- Код нас је либерализација тржишта електричне енергије почела нешто касније и оно је још увек у релативно раној фази развоја. Управо зато, краткорочно, очекујемо да ће за UEGOS постојати мали број заинтересованих купаца код нас. С друге стране, дугорочно, убеђени смо да ће UEGOS представљати кључну технологију на основу који ће бар неки играчи на српском тржишту електричне енергије развијати нове услуге и нове облике пословања.

 Каква је ваша сарадња с овдашњом академском заједницом?

- UEGOS, као нови производ и нова компанија која се развија и којој још увек желе да се придруже нови партнери, тек треба да се озбиљније посвети сарадњи са овдашњом академском заједницом. С друге стране, Typhoon HIL, из кога је UEGOS изникао, има веома развијену сарадњу, пре свега са техничким факултетима, као што су ФТН у Новом Саду и ЕТФ у Београду. Typhoon HIL је у више наврата спонзорисао роботичарске и сродне тимове са факултета, помаже академску заједницу кроз донације у опреми и софтверу, а спонзорише и конференције и радионице из области енергетске електронике и микромрежа. Наравно, инжењерски кадар у Typhoon HIL-у, примарно чинесвршени студенти ових факултета.

 Ово последње такмичење је за вас, претпостављамо, велика шанса. Шта би вам све омогућила нека озбиљан инвестиција у ваш опретивни систем, UEGOS?

- Да, PowerUp такмичење је велика шанса, а победа на националном такмичењу и улазак у финале је већ снажна потврда квалитета и потенцијала UEGOS-а. InnoEnergy, организатор PowerUp тамичења, до сада је инвестирао преко 275 милиона евра у више од 400 нових енергетских производа и сервиса, који стварају преко пет милијарди евра обрта. InnoEnergy такође сарађује са преко 500 компанија у области енергетике које заједно опслужују више од 150 милиона потрошача енергије. Могућност да постанемо део те мреже и добијемо приступ овим фондовима је изузетна прилика да, уз праве партнере, заиста јако брзо спроведемо у дело ову идеју која има потенцијал да драстично унапреди стабилност енергетске мреже и убрза прелазак на обновљиве изворе енергије.

Иновативност је велики потенцијал

 Како вам се чини овдашње окружење када је реч о стартапу? Има ли подршке државе?

- Као некадашњи стартап који прави сопствени стартап, чини нам се да је стартап заједница веома напредовала у последњих десет година. Иновативност и потенцијал идеја представљених на PowerUp такмичењу није био ништа мањи или лошији од сличних такмичења у САД, Канади или Сингапуру. Без обзира на пандемију, чини се да је стартап заједница јака и да постаје релевантан играч на светској сцени. Што се подршке државе тиче, може се приметити да све више јача свест о значају IT и стартап сектора за привредни раст, довођење страних инвестиција и повећање стопе запослености. Нове мере подршке, попут субвенција за запошљавање, веома су значајне, и надамо се да ће се наставити и да ће их бити још више.

        В. Црњански

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести