Алкохол се пред празнике куповао више него претходних година

БЕОГРАД: И ове године су 30. и 31. децембар били најударнији дани за куповину прехрамбене робе, а оно што се разликовало у односу на раније године је да су се више куповала алкохолна пића.
flase alkohol pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према подацим Привредне коморе Србије 25 до 40 одсто се више куповао алкохол, а секретар Удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић објашњава то тиме што се 2021. углавном чекала код куће, односно много више него ранијих година.

Више се куповало и паковано месо и још двадесетак намирница, али се зато, рецимо, брашно куповало мање него раније, што Малиновић објашњава тиме да су вероватно људи правили залихе на почетку пандемије.

Малиновић за Танјуг каже и да се уочи празника више куповало у малопродајним објектима, док је претходних месеци примећен пораст онлајн куповине намирница.

"Разлоге за то треба пре свега тражити у две ствари. Једна је што је одређене врсте роба тешко изабрати путем онлајн трговине, а друга се тиче наших капацитета за доставу, који су прилично ограничени и представљају изазове са којима ћемо се носити у овој и следећим годинама“, казао је Малиновић.

Каже и да се захваљујући иницијативи ПКС да се у другој половини децембра ублаже мере за рад трговина, делом стабилизовао промет и у другим, непрехрамбеним сегментима трговине.

Тај период је за њих најважнији, јер је децембар месец када остварују највећи промет.

Тако, рецимо, када се говори о играчкама, више од 30 одсто укупног годишњег промета се постигне управо у децембру.

"Пошто се близу14 милијради динара промета у продаји беле технике, играчака, одеће, обуће оствари у другој половини децембра, инсистирали смо да се уз поштовање епидемиолошких мера релаксира радно време. Тиме смо успели да избегнемо гужве у радњама али и губитке у непрехрамбеном делу трговине", наводи Малиновић.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести