Антић: Енергетски систем спреман за хладан талас

ЛАЗАРЕВАЦ: Енергетски систем Србије је спреман за зиму каква год да буде, изјавио је данас министар енергетике Александар Антић и нагласио да на депонијама има укупно 1,6 милиона тона угља.
Antic Aleksandar/Fonet
Фото: FoNet

"Тренутно имамо на максималном нивоу откривен угаљ, можда историјски ниво откривеног угља - више од 10 милиона који је спреман за експлоатацију и доставу према електранама, рекао је Антић новинарима на новом колубарском копу Г, где је данас почело откопавање угља.

Антић је рекао да је енергетски систем спреман за хладни талас који се, према најавама метеоролога, очекује у другој половини јануара и почетком фебруара.

Захвалио је свим рударима на сјајним резултатима оствареним у 2017. који су успели да надокнаде лоше резултате у производњи угља у првом квараталу и за четири одсто пребаце производњу из 2016.

"Чињеница је да ћемо ми 2017. завршити, на нивоу ЕПС -а, са производњом угља за четири одсто већом у односу на 2016, што је за свако поштовање", нагласио је министар.

Такође, нагласио је да ће 2017. бити једна од година са историјски највећом производњом угља на нивоу ЕПС-а и да на депонијама имамо озбиљне резерве угље од око 1,6 милиона тона.

"Када је у питању ТЕНТ у Обреновцу, то је око милион тона, са тенденцијом да то повећамо због добрих временских прилика и да потпуно спремно дочекамо хладни талас који ће према најавама метеолога бити у другој половини јануара и почетком фебруара. Ми смо максимално спремни и сви енергетски системи, поготово ЕПС-а, апсолутно су препремљени за све временске прилике и за зиму каква год да буде", поручио је Антић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести