Атанацковић: Потрошачи "навијају" за то да трговине раде недељом

БЕОГРАД: Дефинисање рада недељом у трговинама озбиљно је питање о коме би требало да се отвори шири дијалог у циљу налажења најбољег решења, изјавио је почасни председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић истичући да би требало подржати иницијативу за веће плате и надоканду за прековремени рад.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Наиме, представници Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) разговарали су данас с министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем о раду недељом и сагласили се да за рад недељом мора бити увећано плаћење.

Како је саопштено из АСНС, оформљена је и радна група унутар Министарства, која ће до краја године изаћи са анализама "за и против" забране рада недељом.

Председница АСНС Ранка Савић указала је да се запослени у трговини срећу с проблемима као што су, мале плате или неплаћање прековременог рада.

Рад недељом не можемо посматрати само као економску категорију која се мери бројем купаца и оствареним профитом. Рад недељом има много значајнији социолошки, социјални и здравствени аспект, истакли су представници АСНС.

Атанацковић каже да би у наредном периоду требало да уследи детаљнији разговор око тога и да треба имати у виду да у сваком друштву потрошачи "навијају" за то да трговине раде недељом.

Он је навео пример Црне Горе где је рад недељом забрањен и додао да увек када се такве одлуке донесу у некој од околних земаља таква инцијатива се покрене и код нас.

Има решења и за и против, и у другим делатностима, не само у тргиовини ради се недељом. И сами трговци кажу да је тешко да обезбеде изрвршиоце јер људи избегавају да се запосле уколико немају недељу слободну, истиче Атанацковић.

Како каже, уколико се иде у правцу тога да се ипак донесе одлука да се не ради недељом онда би то требало да се уведе као правило у сваком трговинском објекту због конкурентности.

Ако би се дошло до решења да се не ради онда би морало да се дефинише да нико у трговини тада не ради, рекао је Атанацковић.

Он каже да подржава иницијативу за веће плате додајући да Закон о раду предвиђа да прековремени рад буће плаћен.

Све то се може лако уредити ако се поштује закон, рекао је Атанацковић.

Како каже о овој теми сигурно ће се у наредном периоду разговарати на седницама Социјално економског савета.

Мислим да је већина против тога да се не ради недељом, потрошача нарочито, а став трговинских објеката да ће то утицати на промет не стоји јер ће потрошачи уколико радње не раде недељом благовремено купити шта им је потребно. Јасно је да промет зависи од стандрада и плата, а не тога да ли трговина рад недељом или не, рекао је Атанацковић.

Министар Расим Љајић је на данашњем састанку истакао да ће Министарство размотрити разне модалитете, од нерадне прве недеље у месецу до неког другог модела до кога це доћи после разговора са трговинским ланцима и синдикатима, наводи се у саопштењу АСНС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести