Атанацковић: Прозјумери велика шанса, поскупљење струје непоходно

БЕОГРАД: Тренутно је у Србији 21 домаћинство у статусу прозјумера електричне енергије, као и два правна лица, што је доказ да се прописи којима смо омогућили овај статус примењују, рекла је данас државна секретарка министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић.
1
Фото: Youtube Printscreen

На конференцији у Београду, посвећеној утицају прозјумера - истовремено и произвођача и потрошача електричне енергије, Атанацковић је истакла да је прописима створена пословна клима за развој овог сектора.

Подсетила је да држава даје подстицаје за прозјумере, енергетску ефикасност и за обновљиве изворе енергије домаћинствима, а тај активни програм је за 20.000 домаћинствва.

„Следећи будући корак биће обавезно стављање соларних панела када се први пут граде објекти“, рекла је она.

Оценила је да је промена са прозјумерима кључ енергетске независности и безбедности Србије, објекат са са соларним панелима независан, а сваки динар уложен остаје у Србији где се користи енергија.

Додала је да држава Србија форсира овај правац развоја ради обезбеђивања енергетске безбедности и независности.

„То је јако брзи развој јер постоји велико интересовање грађана који свакодневно питају ЕПС и Министарство шта да ураде, и имају идеје шта даље“, рекла је Атанацковић.

Председник савета Агенције за енергетску ефикасност Дејан Поповић оценио је да увођење прозјумера доноси огромну шансу за промену енергетског микса микса повећањем учешће обновљивих извора.

Навео је пример да је пре три године Италија већ имала преко 800.000 прозјумера.

Он је оценио да ће више прозјумера утицати на растерећење електроенергетског система.

„За разлику од других држава, код нас могу и правна лица да буду прозјумери што је врло атрактивно. Мислим да је огромно интересовање пре свега због цена. Привредним субјектима се улагање врати за пет година по овим ценама“, рекао је он.

Поповић је оценио да је прозјумерство велика шанса коју сви треба да подржимо.

Додао је да треба помоћи грађанима субвеницијама да би им у догледно време улагање у соларне панеле било исплативо.

Саветник директора ЕПС-а за пословни систем, Владимир Шиљкут, истакао је да прозјумери добијају сву подршку од те компаније и оценио да се на тај начин штеди а постоји и друштвени ефекат.

Додао је да је ЕПС несумњиво посвећен развоју обновљивих извора енергије али су потребна велика улагања у такве електране као и интервенције око нових флексибилних извори, и опрему за стабилност система.

„Битно је да ЕПС из сопствене делатности може да издвоји изворе за те намене“, рекао је он.

Додао је да ЕПС већ дужи период ствара губитак у исплати накнада за ОИЕ, јер је прикупљени новац од купаца мањи од оног што се исплати произвођчима такве енергије у Србији.

„Цене које плаћају домаћинства за електричну енергију у Србији ниже су од цене производње киловата у ЕПС-у, већ дуже времена“, упозорио је Шиљкут.

Напоменуо је да од наплаћене и такве цене киловата мање од пола иде ЕПС-у, а упозорио је да су све инвестиције у одржавање неопходне за рад ЕПС-а свакодневно све скупље.

„Електроенергетски систем мора да функционише. Поскупљење ће постати неизбежно, а за то је неопходна општа сагласаност надлежних. И са корекцијама та цена биће нижа него у земљама региона“, рекао је он.

Додао је да би изостанак прилогађавања цене водио ЕПС до слома.

Апеловао је да се грађани активирају и рационализују потрошњу електричне енергије јер је то сада од кључног значаја, и додао да су прозјумери ресурс одмах на другом месту.

Шиљкут је навео и да ЕПС ради на концепту развоја виртуалне електране, која би моделом јавног приватног партнерства била развијана са прозјумерима, произвођачима топлотне енерије и корисника батерија.

Додао је да би таква електрана била заменски капацитет.

Извршни директор ЕПС за послове снабдевања Радован Станић рекао је да се та компанија ускладила са прописима и омогућила олакшану процедуру за прозјумере.

Оценио је да област експоненцијално расте у Србији и додао да ће за бити издата четири рачуна за прозјумере, и то за електрану Грунера у Власотинцу и три домаћинства са соларима на крововима.

Навео је да постоји 81 поднети захтева за уговор, од чега је 51 уговор закључен, и то 43 са грађанима а осам са компанијама.

„Подржавамо прозјумере. То је у интересу самих купаца. А хвала и Минисарству које је омогућило субвенције за уградњу солара домаћинствима. Субвенција од 50 посто трошкова је сјајна и даће резултате“, рекао је он.

Прозјумери за ЕПС значе смањење притиска на сопствену производњу и потребе за увозом, рекао је он.

Организатори конференције су Енергија Балкана и Удружење за одрживу енергетску транзицију, а покровитељ је Министарство рударства и енергетике.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести