Атанасковић: Не журити с приватизацијом Јумка, наћи доброг купца

ВРАЊЕ: Министарка привреде Анђелка Атанасковић обишла је предузеће "Јумко“ у Врању и том приликом рекла да се неће журити с приватизацијом те фабрике, да ће се на томе радити наредне године, и да ће се настојати да се нађе адекватан купац који би омогућио боље услове за раднике и додатно запослио младе људе.
j
Фото: Tanjug

Након обиласка фабрике с руководством "Јумка", она је рекла да су јој радници пренели да су задовољни условима и платама, али је додала да увек има простора за побољшање.

На нама је заједнички да то појачамо и обезбедимо боље услове и плате, они нису на терету државе, сами се издржавају, а ја могу да обећам да ћу у сарадњи с војском и полицијом и још неким фирмама утицати на то да им се омогући да имају посла, односно да наручују робу од њих, како униформе тако и заштитну одећу, рекла је Атанасковићева.

Додала је да је циљ да се радницима тако помогне док се не заврши приватизација и не буду нашли повериоца.

Истакли су да су задовољни, одушевљена сам и видим да радници имају жељу да раде ту и живе у овом делу Србије и даћемо све од себе да им се помогне, рекла је министарка.

Додала је да имајући у виду да нису на терету државе, није нужно да се одмах пошто-пото тражи купац, већ да ће се на томе радити идуће године.

Пандемија корона вируса је успорила цео свет, не само Србију, и гледаћемо да нађемо адекватног купца, не само да се удоме већ да буду добри услови, да заштитимо људе и упослимо нове, рекла је министарка.

Истичући да је старосна стрктура радника око 45 година, она је додала да је важно да се запошљавају млади, те да се у уговору купац мора условити тиме да у наредне три године повећа број запослених, нарочито младих да би се продужио век фабрике.

Гледаћемо да купци буду они који мисле добро фабрици, а не само да је униште после тога, рекла је Атанасковићева.

Објаснила је да предузеће "Јумко" није тренутно на листи приоритета за приватизацију јер се издржава самостално.

Тек можда када се смири ситуација идуће године, можемо очекивати веће разговоре о томе, а сигурно ће директори фабрика бити укључени у то, рекла је министарка.

Додала је да ће се настојати да се за зависна предузећа која послују у оквиу "Јумка" нађу купци како би се растреретило пословање.

Генерални дирекор "Јумка" Бранислав Трајковић рекао је да су министарку привреде упознали с производним капацитетима, у којима су имали заједничка улагања са државом, а у која је било укључено и Министарство привреде, а реч је о обнови котларнице.

Трајковић каже да имају посла до краја године и за скоро целу наредну годину.

Додаје и да у Словенију извозе робу, односно заштитна одела за здравствене раднике.

Упркос тешкој ситуацији изазваној пандемијом, успели смо да одржимо стабилност у производњи и у наредном периоду биће сигурне зараде и доста посла, рекао је Трајковић.

Будући да у предзећу 90 одсто радника чине жене, за рођење првог детета дају помоћ од 500 евра, за друго 1.000, затим 1.500 евра, а омогућили су и бесплатне вртиће за децу радника, као и помоћ за оне који су у тешкој материјалној ситуацији.

"Јумко" има 2.000 запослених, у Врању је 1.300 радника, а у околним конфекцијама њих 700.

Ове године отворен је погон у Дрвару са стотинак запослених.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести