Бајатовић: ПОСКУПЉЕЊЕ ГАСА НЕЋЕ БИТИ „ЕПОХАЛНО“, можда га не буде уопште

БЕОГРАД: Председник Јавног предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић рекао је да неће бити поскупљења гаса, а ако га и буде, оно неће бити "епохално".
gas plin
Фото: pixabay.com

Бајатовић је за телевизију Пинк, рекао да је Србија, када је гас у питању, у потпуности безбедна.

Србија има огромне залихе гаса и најјефтинију цену тог енергента у Европи. Зиме су биле доста благе и неће бити драстичног поскупљења гаса. Можда га не буде уопште, изјавио је Бајатовић.

Директор "Србијагаса" најавио је енергетску сарадњу наше земље са Мађарском.

Суштина је да смо се ми договорили, пошто морамо да отварамо тржиште, да то урадимо са колегама из Мађарске, јер имамо складишта. То не значи да ће Србија гас изгубити своју улогу - напротив. Ми ћемо се појавити и као продавци у Мађарској и тамо ћемо основати нашу фирму, да бисмо могли да радимо у оквиру ЕУ, рекао је Бајатовић.

Како је навео, сви правци снабдевања ускоро ће ићи у обрнутом правцу од досадашњег - уместо из Аустрије, ићи ће од терминала у Грчкој, преко Бугарске, Србије и Мађарске ићи ће за средњу Европу.

Према његовим речима, то су потпуно нови извори гаса, нови снабдевачи и нова производња.

Бајатовић је најавио и да ће ових дана бити обављени разговори о снабдевању из Турске преко Буграске и то, како каже, краткорочним капацитетима.

Из правца Бугарске биће све више гаса, нарочито имајући у виду да је Азербејџан проширио производњу. Имаћемо терминале где може гас да се испоручује из Катара, САД, Русије... Ко год нама жели то да да, нама је све доступно, истакао је Бајатовић.

Директор Србијагаса поручио је јавности да ће бити довољно гаса за све, укључујући и за прозводњу електричне енергије.    

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести