Банка Енглеске ЗАДРЖАЛА РЕФЕРЕНТНУ КАМАТНУ СТОПУ на 5,25 одсто

ЛОНДОН: Банка Енглеске (БоЕ) саопштила је данас да је одлучила да четврти пут заредом задржи референтну каматну стопу на 5,25 одсто.
funta/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Референтна каматна стопа у Британији је и даље највиша за последњих 16 година.

Како се наводи на сајту банке, Одбор за монетарну политику (МПЦ) је донео ово одлуку са шест гласова за и три гласа против.

Два члана МПЦ су хтела да Банка Енглеске подигне каматну стопу за 0,25 базних поена, а један члан је желео смањење за 0,25 базних поена.

Банка Енглеске предвиђа да ће стопа инфлације у Великој Британији привремно пасти на жељених два одсто у првом кварталу 2024. године, али да ће она поново порасти у трећем и четвртом кварталу ове године.

Одбор за монетарну политику очекује да ће британска инфлација на крају године бити око 2,75 одсто, а након тога пасти на 2,3 одсто у 2025. и на 1,9 одсто у 2026. години.

Банка је нагласила да ће и надаље водити рестриктивну монетарну политику да би сузбила инфлацију и навела да је глобална економска ситуација нешто боља него на крају претходне године.

Гувернер Банке Енглеске Ендрју Бејли подсетио је да је било добрих вести о инфлацији у последњих неколико месеци.

"Значајно је пала са 10 одсто од пре годину дана на четири процента, али морамо да видимо више доказа да ће она достићи циљ од два одсто, пре него што будемо могли да снизимо каматне стопе", навео је гувернер.

Финансијска тржишта су предвиђала да ће стопе остати непромењене четврти пут заредом и након сталног пада инфлације током последњих месеци, упркос малом порасту у децембру са 3,9 на четири, а бројни инвеститори очекују прво смањење стопе већ у јуну, јавио је Гардијан.

Централна банка је подигла стопе са рекордно ниских 0,1 одсто у децембру 2021. године, што је повећало трошкове хипотека и кредита за милионе домаћинстава.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести