Базна инфлација у САД 3,1% у априлу, премашила очекивања

ВАШИНГТОН: Базна инфлација у САД, мерена индексом цена производа и услуга за личну потрошњу (ПЦЕ), убрзала је раст у априлу на 3,1 посто међугодишње, надмашивши знатно циљану стопу Федералних резерви од 2,0 процента, објавило је данас америчко Министарство трговине.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Очекивало се да ће базна инфлација, која не обухвата волатилне цене хране и енергије, износити 2,9 одсто, након раста од 1,9 процената у марту, преноси ЦНБЦ.

На месечном нивоу, базна инфлација је у априлу порасла за 0,7 посто након раста од 0,4 процента у марту.

Када се укључе и волатилне цене хране и енергије, априлски индекс цена ПЦЕ је скочио за 3,6 одсто у односу на исти лањски месец и за 0,6 посто у односу на март.

Узлет инфлације је резултат јачања притиска на цене како се економија отвара, затим експлозивног раста потрошачке тражње која у претходном периоду била потиснута због корона мера ограничења, као и лимитиране понуде и техничких фактора.

Званичници ФЕД-а сматрају ПЦЕ индекс најбољим показатељем инфлације, мада прате и друге бројне индикаторе.

ПЦЕ индекс прати кретање цена разне робе и услуга и генерално се сматра свеобухватнијом мером инфлације, јер бележи промене у понашању потрошача и има шири опсег од индекса потрошачких цена (ЦПИ) Министарства рада. ЦПИ индекс је у априлу убрзао на 4,2 посто, напомиње ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести