БДП Србије можда падне мање од 1,5 одсто

Народна банка Србије задржала је пројекцију из маја да ће бруто домаћи производ Србије ове године реално бити нижи 1,5 одсто, али не искључује могућност да би тај пад могао бити мањи јер има позитивних кретања која упућују на то.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

За наредну годину НБС предвиђа привредни раст од око шест процената, пише у августовском извештају централне банке о инфлацији.

У документу се наводи да је економски опоравак, започет у мају и настављен у јуну, превазишао очекивања НБС-а, и да додатне стимулативне мере монетарне и фискалне политике, као и бољи изгледи за пољопривредну сезону, представљају позитивне сигнале да би успоравање привредне активности ове године могло бити и мање од пројектованог.


Табаковић: Сачувати и животе и привреду

– Циљ нам је да се сачувају животи људи, али да се у исто време сачувају и радна места и помогне најугроженијим предузећима. Верујем да смо доказали да умемо да препознамо изазове времена у којем живимо и да нашу економију водимо путањом одрживог и убрзаног раста, а грађанима обезбедимо даљи раст животног стандарда – поручила је гувернерка Јоргованка Табаковић.


Међутим, због поновног глобалног ширења коронавируса, које за последицу може имати спорији опоравак светске економије и екстерне тражње, НБС је одлучио да остане при мајској пројекцији БДП-а.

„Најјачи ефекти пандемије осетили су се у другом тромесечју, када је економска активност смањена 6,5 одсто на међугодишњем нивоу, што је боље од наших очекивања представљених у мајском издању Извештаја о инфлацији”, напомиње НБС.

Додаје да су правовремене и координиране мере Владе и НБС-а спречиле већи пад економске активности у почетној фази пандемије.

– Због опоравка економске активности у мају и јуну, који је услед донетих економских мера снажнији од очекиваног, и уз структуру привреде Србије у којој је учешће сектора туризма и угоститељства мање, можемо очекивати бољи исход по питању БДП-а ове године него у осталим европским земљама. То је у складу и с

пројекцијама међународних институција – истакла је гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић.

По њеним речима, у наставку године се очекује даљи

економски опоравак, потпомогнут донетим и најављеним додатним мерама Владе и НБС-а.

Циљ је, казала је гувернерка Табаковић, да се повољним условима финансирања привреде и становништва стимулише привредни раст и очува повољна средњорочна перспектива земље.

Она очекује да ће опоравак већ у наредној години бити више него потпун, без угрожавања ценовне и финансијске стабилности.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести