Без посла остаје 1.240 железничара?

БЕОГРАД: "Србија Карго", Инфраструктура железнице Србије" и "Железнице Србије", три од четири акционарска друштва на која је 2015. године подељена српска железница, до краја године отпустиће укупно 1.240 радника, пише "Блиц".
pruga
Фото: Tanjug (D. Aničić, arhiva)

    С обзиром на то да у железничком сектору у сва четири друштва ради укупно 11.496 запослених, број запослених ће бтии смањен за више од 10 одсто. 
    "Србија Карго" напустиће највећи број запослених 776, "Инфраструктура железнице Србије" прогласиће технолошким вишком 320 радника, док ће "Железнице Србије" да напусти свега 16 запослених. 

    Једина компанија у којој се неће мењати број запоселних је "Србија воз", пише "Блиц".

    У ИЖС кажу да висина отпремнине зависи од категорије у којој се запослени налазе и да ли испуњавају услове за пензију или не - 240 евра по години стажа осигурања или се примењује отпремнина предвиђена Законом о раду увећана за 50 одсто у зависности од категорије запосленог и од тога шта је за њега повољнија опција. 

    Смањење броја запослених оправдава се економско-финансијском консолидацијом, повећањем ефикасности и конкурентности, али и потребом да се број и стурктура запослених уксладе с обновом саобраћаја и технологијом рада да би комапаније рационално пословале.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести