БиоНТек: Нето добит 1,13 милијарди евра, лане били на губитку

ФРАНКФУРТ: Немачка компанија БиоНТек остварила је укупан приход у првом тромесечју ове године од 2,05 милијарди евра у односу на 27,7 милиона евра у истом периоду 2020, захваљујући продаји вакцина против ковида-19 које производи заједно с америчким Фајзером.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Квартална нето добит узлетела је на 1,13 милијарди евра у поређењу са 53,4 милиона евра губитка забележеног у годину дана раније, известио је данас БиоНТек, а преноси Ројтерс.

Према подацима компаније, наруџбине за производњу и испоруку ковид вакцина повећале су се на 1,8 милијарди доза са нивоа од нешто више од 1,4 милијарде доза, колико је било објављено у марту.

На основу нових приспелих поруџбина, компанија сада очекује да ће њени приходи од продаје цепива достићи око 12,4 милијарде евра ове године, наспрам раније предвиђеног износа од 9,8 милијарди евра.

БиоНТек и Фајзер су, према саопштењу немачке компаније, до 6. маја испоручили широм света више од 450 милиона доза вакцина, док је АстраЗенека објавила 30. априла да је до сада испоручила више од 300 милиона доза.

Раније данас, БиоНТек је открио планове о оснивању нове фабрике у Сингапуру, која ће од 2023. године производити неколико стотина милиона доза њихове мРНК вакцине годишње.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести