Богаташе прво мере порезници, па тужиоци...

НОВИ САД: Нови Закон о пореклу имовине, који би код нас требао да се усвоји и примени у првој половини наредне године, има неколико новина, а главна је да се овога пута не очекују резултати преко ноћи.
bogati
Фото: pixabay.com

Нацрт закона је у завршној фази, а у наредних неколико месеци следи јавна распарва. Циљ је да се донесе пропис који ће омогућити да  се утврди порекло имовине и спрече злоупотребе. Провере оних чија је имовна енормна за наше услове и која је, што се каже преко ноћи порасла, биће детаљне и трајаће и до годину дана. Приходи и имовина код којих се покаже неравнотежа биће опрезовани по стопи до 50 одсто, а ни то такве богаташе неће амнестирати од кривчног гоњења, уколико за то буде основа.

У нацрту Закона је предвиђено да надлежни добију механзам који ће порезницима омогућити да провере јесу ли некретнине и скупе покретнине попут јахти, аутомобила, акција у предузећима, штедних улога без обзира на валуту  и слично, стечене мимо закона. Провера имовине обављаће се унакрснним испитивањима, која ако се добро спроведу, дају и добре резултате, а посао ће бити поверен посебној пореској једници која ће бити формирана у оквиру Порске управе Србије.

Нови поступак унакрсног испитивања биће веома сложен. Будућа законска решења се раде по узору на успешна искуства из света па ће зато и провере трајати до годину дана. Током поступка порезници ће проверавати велики број документа. То се односи на вредност имовине и начине стицања имовине, а то ће се упоређивати с подацима из пореских пријава и рачуноводства  и службених евиденција.


Меси, Мурињо, Модрић....

Пореска  утаја није страна ни славним личностима. Оно што су стекли, начин на који су то стекли и да ли су на то платили порез, често се нађе под лупом порезника. Један од свежијих случајева односи се на светски познате славне личности из сфере фудбала. Шпански порезници су преко унакрсних контрола открили да су несавесни обвезници били Жозе Мурињо, Лионел Меси, Кристијан Роналдо и Лука Модрић. Због тога су сви чак били и кандидати за одлазак у затвор, али тамо, ипак, нису завршили јер су казне откупили и на тај начин допунили буyет земље на Иберијском полуострву.


Податке о богаташима који би се могли наћи на провери порески инспектори ће добијати на основу пореских пријава, дојава грађана, али и на основу података који колају у јавности. Наиме, тешко се може објаснити то што, рецимо, неко познато лице с естраде није пријавило порез на доходак грађана, док се истовремено на насловним странама штампаних медија хвали да је власник бар неколико станова у лукзусним насељима.

Дакле, нови Закон о пореклу имовине требало би да омогући да се на оно што је стечено па утајено плати порез и до 50 одсто вредности имовине. Уколико се током контроле установи да је новац стечен преко кривичних дела платиће порез и по стопи до половине вредности имовине, али се ту неће стати. Наиме, порезници ће о ономе што су открили, односно на шта сумњају, обавестити МУП и тужилаштво, које ће даље преузети поступак.

Д. Вујошевић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести