Брнабић: Пензије ће бити повећане 19,1 одсто

БЕОГРАД: Премијерка и потпредседница СНС Ана Брнабић изјавила је данас да ће пензионери имати два повећања пензије, крајем ове године и од 1. јануара, од укупно 19,1 одсто.
5-plate-i-penzije
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је у седишту СНС рекла новинарима да је председник Србије и лидер СНС на седници Председништва изнео кратак извештај о свим актуелним темама од највеће важности за нашу земљу, од комплексне спољно-политичке ситуације и изазова који су пред нама до економских питања, као и свега осталог што ће се дешавати у наредним недељама и плановима.

Вучић је говорио и о енергетској безбедности и инфраструктурним пројектима, пренела је Брнабић.

Истакла је да је најављено повећање пензија једна од ствари која можда најбоље показује колико се Србија променила у претходном периоду и прецизирала да ће пензионери имати повећање од укупно 19,1 одсто.

"То је нешто зашта смо радили и борили се осам година", истакла је Брнабић и додала да ће то до сада бити највеће повећање.

Истакла је да Србија има стабилан и "зацементиран" курс динара, као и јавни дуг под контролом, који сада износи само нешто више од 52 одсто БДП-а.

"И са овим најављним повећањем пензија јавни дуг остаје испод 60 одсто БДП-а", напоменула је она.

Такође, Брнабић је најавила повећање минималне зараде од 1. јануара, које ће бити двоцифрено и додала да предстоје разговори са синдикатима и послодавцима.

Напоменула је да треба имати у виду комплексну ситуацију у Европи и свету, као и увезену инфлацију и раст цена енергената у свету.

Брнабић је рекла да ће читав терет повећања минималца, које ће бити између 12 и 14 одсто, држава преузети на себе, кроз смањење пореза и доприноса, али и повећање неопорезивог дела зараде.

Нећемо угрозити макроекономску и фискалну стабилности и настављамо да смањујемо дефицит и јавни дуг, поручила је Брнабић.

Највеће повећање пензија до сада, уз стабилан курс динара

Министар финансија и функционер Синиша Мали изјавио је данас да ће пензионери добити никада веће повећање пензије између 18 и 20 одсто, при чему ће бити сачуван стабилан курс динара.

На питање како то да се износе различити проценти за најављено повећање пензија, Мали је новинарима после седнице председништва СНС рекао да је
"разлика у бројкама је у томе, пошто се чека да се види да ли ће прво повећање бити од 1. октобра или 1. новембра. Ако је у октобру онда је 18,2 одсто, а ако је од новембра онда је 19,1 одсто, због овог једног месеца мање. Дакле, биће између 18 и 20 одсто"
Објаснио је да ће се тачна цифра знати вероватно у септембру, када се буду видели резултати за предстојећа два или три месеца.

Мали је истакао да је просечна пензија била у априлу око 264 евра, а да ће са овим повећањем бити 318 или 320 евра, као и да је циљ да до краја мандата наредне владе просечна пензија буде 450 или 500 евра.

"Али, ни на који начин пензионери неће бити закинути, пошто, и ако идемо месец дана касније повећање ће бити веће, тако да ће у оба случаја повећање за пензионере у апсолутном износу пензије бити исто", додао је Мали.

Каже да је 2008. пензија била подигнута два пута за по 10 одсто, али је курс динара подивљао према евру са 80 на 120 динара.

"Због тога је цело то повећање пензија било изгубљено. Сада тога немате, већ имате у реланом износу повећање пензија, никада веће, уз велику захвалност пензионерима што су највећи део терета реформи преузели на себе", навео је Мали.

Рекао је да ће тим поводом имати сутра разговоре са делегацијом ММФ-а и да очекује за то и њихову подршку.

Мали је најавио да ће повећање минималца бити двоцифрено, као и раст плата у јавном сектору, као и да ће просечна плата до краја наредне године бити 710 евра, са циљем да до 2026. буде 1.000 евра.

Напоменуо је да је просечна плата у јавном сектору сада 634 евра, а да је пре десетак година била 331 евро.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести