Брнабић: Сарадња са Мајкрософтом изузетно важна

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са генералном менаџерком „Microsoft Multi-Country“ регије за средњу и источну Европу Мишел Симонс и том приликом истакла да је сарадња Владе са том компанијом изузетно важна, имајући у виду стратешке приоритете владе у вези са дигитализацијом, јачањем свеукупног ИКТ сектора и посебно унапређењем електронске управе.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је захвалила компанији „Microsoft" која доводи људе из целог света да раде у Србији, саопштено је из владе.

Састанку су присуствовали и представници компаније Microsoft на челу са директором „Microsoft Srbija“ Миланом Госпићем.

Уговор са компанијом „Microsoft“ је први Говернмент уговор који је Република Србија склопила са неком ИТ компанијом, још сад већ давне 2001. године.

Једна од највећих предности сарадње је и постојање локалне „Мицрософт“ канцеларије у Србији која има изузетну сарадњу са Канцеларијом за ИТ и еУправу. На састанку се разговарало о томе на који начин ова компанија може да искористи капацитете Државног дата центра у Крагујевцу.

„Србија је убрзала свој пут дигиталне трансформације. Видимо прегршт извршних примера у последње три године - Србија је међу водећим земљама у Европи на подручју ИЦТ извоза и удела жена међу ИЦТ стручњацима према нашем Дигитал Футурес Индексу који мери разину дигитализације", рекла је Симонс.

Она је навела и да ће политика владе и улагања у дигиталну технологију и услуге подстакнути иновације, стимулисати раст и покренути друштвене промене у будућности.

"Заједно са нашим партнерима, ту смо да подржимо Србију да постане дигитално средиште овог дела Европе“, рекла је Мишел Симонс, генерална менаџерка компаније за регију од 24 земље међу које спада и Србија.

Као посебно важне области за наставак сарадње у наредном периоду истакнуте су образовање и здравство, те могућност да ова компанија подржи развој БИО4 кампуса за биотехнологију, биомедицину, биоинформатика и биодиверзтитет у Београду.

Разговарало се такође и о будућој сарадњи у области вештачке интелигенције, пре свега на пројектима са Институтом за вештачку интелигенцију.

„Microsoft верује у потенцијал Србије и то је порука данашње посете и састанка са председницом Владе Србије. Присутни смо 20 година у земљи, а већ 16 година овде ради и један од глобално најиновативнијих Развојних центара наше компаније. Имамо одличну сарадњу са државом на плану дигитализације, са фокусом на јавне дигиталне сервисе, здравство, едукацију и иновације.

Дигитализација је потреба друштва и привреде, јер су видљиви конкретни резултати које препознају и грађани и индустрија. Остајемо снажан партнер на путу даље дигитализације јавног сектора и индустрије, како бисмо додатно ојачали економију“, изјавио је Госпић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести