„Будимо паметни”, почела је четврта технолошка револуција

Иницијатива „Дигитална Србија”, која се залаже за трансформацију Србије у дигитално друштво, покренула је националну кампању под називом „Будимо паметни”.
digitaliyacija tehnologija
Фото: pixabay.com

Циљ кампање је упознавање широке јавности с најважнијим појмовима у области дигиталне трансформације и покретање дијалога о томе шта би искорак ка дигиталном друштву значио за животе свих грађана. Посебан фокус у кампањи ставља се на историјску шансу коју убрзани технолошки развој ставља пред нашу земљу, а коју је једино могуће искористити уз образовање окренуто будућности.

– Почела је Четврта индустријска револуција, која носи технологије које мењају начин на који живимо, радимо и односимо се једни према другима – казао је поводом почетка кампање директор „Мајкрософтовог” Развојног центра у Србији и један од оснивача те организације Драган Томић. – Та револуција пред нас ставља избор – да ли желимо да као целокупно друштво прођемо кроз потпуну дигиталну трансформацију и из ње изађемо као победници или ћемо дозволити да још једном будемо земља погрешних одлука и пропуштених прилика. Време је да будемо паметни.

Друштвени фокус треба да буде на развоју дигиталне економије јер отвара могућност да Србија стигне чак и најразвијеније земље света

Током претходних неколико недеља, грађане Србије збунили су непотписани билборди и телевизијски спотови с децом која изјављују да не желе да буду незапослена када порасту, као и да не желе да напусте Србију – био је то увод у кампању „Будимо паметни”. Као решење поменутих изазова с којима смо суочени, Иницијатива „Дигитална Србија” сугерише да друштвени фокус треба да буде на развоју дигиталне економије јер отвара могућност да Србија стигне чак и најразвијеније земље света.

– Својој деци дугујемо образовање које ће им донети бољу будућност, овде у Србији – рекао је један од оснивача компаније „Нордеус” и председник Управног одбора Иницијативе „Дигитална Србија” Бранко Милутиновић. – Ако искористимо склоност ка природним и техничким наукама коју имамо као народ и надоградимо је савременим знањима, имаћемо генерације младих људи које ће нам омогућити да стигнемо, а можда и престигнемо, најразвијеније светске економије. Дигитална трансформација је историјска шанса за наше друштво, док је јачање образовања најважнији корак на том путу.


Подршка привреде образовању

Током кампање, Иницијатива „Дигитална Србија” фокусираће се на подршку привреде у спровођењу наставе у специјализованим ИТ одељењима у гимназијама широм земље.

Потребно је радити и на укључивању што већег броја наших ученика у Европску недељу кодирања, као и на организацији посебног курса у области вештачке интелигенције за студенте.


У наредних неколико месеци, на специјалном сајту посвећеном кампањи (на адреси будимопаметни.рс) редовно ће бити објављиване приче које показују светле примере појединаца, старт-апа и компанија које су препознале потенцијал дигиталне економије, биће објашњени основни појмови који дефинишу Четврту индустријску револуцију, а посебни садржаји бавиће се темом образовања фокусираног на послове будућности. Иницијатива „Дигитална Србија” ће током кампање позвати и најширу јавност да да своје предлоге о томе на који начин би дигиталне технологије могле унапредити српско друштво.

Д. У.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести