Чадеж: Мере Владе погодиле у центар, сачувана "кичма" економије

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије изјавио је данас да је око 400 фирми радило и током ванредног стања и додао да су мере Владе за помоћ привреди "погодиле тачно у центар". 
ccadezz_pks_04
Фото: Танјуг (Видео)

Чадеж је рекао да је више пута разговарао са председницима привредних комора европских држава, које прогнозорају пад својих економија од -7 или -12 одсто. 

Указује да многи инвеститори планирају да дођу у Србију кад прође пандемија.

Чадеж наводи да је ПКС, заједно са Владом Србије, успела да сачува део производње и током ванредног стања. 

"Близу 400 компанија радило је у три смене и током ванредног стања, највише прехрана и пиће, прозводња дезинфекционих средства, заштитних одела", истакао је Чадеж за РТС, објавила је ПКС на свом сајту. 

Чадеж је додао да је јутрос почело да ради још 400 компанија које су смањиле или обуставиле производњу. 

"На посао се вратило 37. 800 запослених. Две трећине предузетника се вратило да ради. То је добар показатељ, уз све мере и препоруке Кризног штаба, компаније то поштују. Најважније је да привреда крене", наглашава Чадеж. 

Наводи да је кол центар Привредне коморе имао више од 22.000 позива, а највише питања било је постављено о тумачењу и примени мера, коришћењу државне помоћи. 

Помоћ државе у виду исплате минималца користи око 860.000 запослених, наводе у ПКС. 

"Сачували смо кичму економије и за време ванредног стања успели да имамо пуну производњу, па још и да извозимо, зарађујемо и имамо девизни прилив", каже Чадеж наводећи да је занимљиво да је Србија, за разлику од других земаља, имала тоалет папира и за извоз. 

Председник ПКС указује да се у Србији производи скоро све, од заштитне опреме и дезинфекционих средства, а ускоро ће, каже, бити повећана производња рукавица и одела. 

Када је реч о губицима, Чадеж објашњава да је сада тешко проценити о ком износу је реч. 

"Ово није криза попут оне из 2008. кад је пукла ''та финансијска бомба'' која је изазвала кризу, ово је здравствена криза. Како се она буде решавала, тако ће бити могуће оживљавати привреду", истич Чадеж.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести