Чадеж председник ПКС и у наредном мандату

БЕОГРАД: Досадашњи председник, Марко Чадеж, водиће Привредну комору Србије (ПКС) и у наредном мандату, одлучила је данас новоизабрана Скупштина ПКС коју чини 150 привредника из целе Србије.

Реч је представницима 16 регионалних и парламента коморе главног града, први пут бираних у отвореном демократском поступку у коме је сваки привредник добио право да се кандидује, да бира и буде биран.

Конституисањем Скупштине и избором Управног, Надзорног одбора, председника и потпредседника, ПКС завршен је изборни поступак у јединственом коморском систему спроведен у протекла готово четири месеца, који обезбеђује да се глас привредника чује на свим нивоима одлучивања.

Конститутивној седници Скупштине ПКС присуствовала је мандатар за састав нове Владе Ана.

После избора за председника ПКС, Марко Чадеж је, у изјави Танјугу, посебно нагласио значај новог начина на који су бирани коморски органи и новог изборног модела у коморском систему Србије.

„Први пут избори у коморском систему - за регионалне парламенте спроведени су по директном принципу, у којем је сваки привредник имао право да се кандидује и буде биран. Регионалне парламенте привредника чине представници чак 678 најзначајнијих компанија у Србији, а Скупштину ПКС привредници које је делегирало 17 парламената привреде из целе Србије“, казао је он.

„Данас је на велика врата привреда враћена у ПКС, а њено учешће је пресудно за то како ће ова организација изгледати у будућности и шта ће радити. Ми треба да заступамо њене интересе“, објаснио је Чадеж.

Према његовим речима, доста тога је урађено, али је још много посла пред Комором.

ПКС ће наставити да ради на стратешким циљевима као што су заштита интереса привреде, едукација, интернационализација, и пре свега изградња што ефикаснијег сервиса за компаније - чланице.

По оцени привредника нови изборни модел и састав новоизабрних органа ПКС обезбеђују да привреда остварује већи утицај на доношење одлука битних за пословање, одлучује о свим важним питањима за функционисање коморског система и гаранција су да ће бити настављен процес модернизације коморе као националне репрезентавне пословне ацоцијације свих привредника и предузетника.

Власник „МК Групе“ Миодраг Костић оценио је да ће избором новог, односно старог председника ПКС, Марка Чадежа Комора задржати континуитет у настојању да се привреда више пита и утиче на доношење прописа. 

„ПКС данас има значај који јој припада. Није било нормално да се закони доносе, а да се привреда не пита и не даје последњу реч“, истакао је он у изјави Танјугу, додајући да је Чадеж у претходном мандату унео нови дах у рад ПКС.

Костић је додао да је добро и што је мандатар за састављање нове владе из Министарства за државну управу и локалну самоуправи, јер је један од кључних проблема за даљи развој привреде Србије неадекватна администрација и неадекватне процедуре које успоравају битне процесе.

„Такав човек на челу владе заједно са ПКС направиће много бољи амбијент за пословање у Србији, и допринети да економија буде успешна. Јер, без успешне економије нема даљег развоја Србије“, подвукао је он.

Председник Извршног одбора „Банка Интеза“ Драгиња Ђурић истакла је да је Чадеж увео бројне промене у ПКС, како у приступу према привреди, тако и према Влади и одсталим надлежним органима. 

„Он је човек који даје све од себе да се ПКС мења, постане оно што су коморе на западу, посредник између реалног сектора и институција“, нагласила је она указујући на значај ПКС у заступању интереса српске привреде.

Ђурић је истакла да је то од посебног значаја у периоду приступања Србије ЕУ, односно отварања поглавља.

Генерални директор компаније „Моји брендови“ Андреј Јовановић рекао је да су људи кључни ресурс, а да је Марко Чадеж доказ за то. 

Изненадио је, каже, многе што је ПКС вратио статус који треба да има као инстититуција која представља привреднике и помаже привреди.

„Да ми је неко рекао да ова институција може да се промени у тако брзом року и на тај начин, на то се никада не бих кладио“, казао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести