ДА ЛИ БИСТЕ РАДИЛИ НА ЈУЖНОМ ПОЛУ ЗА ГОДИШЊУ ПЛАТУ 75.000 ЕВРА? Живот и посао у мрклом мраку на -75 степени КАО У ХОТЕЛУ ДОК НЕ ОТВОРИШ СПОЉНА ВРАТА (ФОТО)

Послови на броду, крузерима и авиону нису никаква новина.
d
Фото: Pixabay.com

Такође, добро су плаћени и послови на нафтним платформама, као и на најјужнијој тачки наше планете. Огласи за рад на Јужном полу веома су активни. При научно-истраживачким центрима на Антарктику траже се најразличитије професије - од хемичара, столара, преко пекара, посластичара, па све до чистачица.

Медији су раније писало о Мишел Ендо (32), жени која је радила на Јужном полу бринући се о храни за раднике у истраживачкој станици. Шест месеци је морала да проведе у мрклом мраку.

Овога пута, Американац Џеф Кепс (33) поделио је своју причу о животу и раду на Антарктику. Од пријатеља је чуо како америчке власти траже квалификоване раднике за рад на поларној станици Амундсен-Скот на Јужном полу.

- Радио сам као механичар и пријатељ ми је рекао како траже неког ко ће поправљати возила тамо. Одмах сам му казао, запиши ме - прича Џеф, који је посао и добио. Годишње зарађује око 75.000 евра, на Антарктику буде по шест месеци.

Како каже, ради од 2019. године и тамо је чак упознао своју девојку Мишел.

- Ма то је као да живите на великом броду. Радим доле од 2019. године, а ту сам чак упознао и своју девојку Мишел. Она је радила у кетерингу. Ми станицу називамо нашим свемирским бродом. Од идуће најближе овакве станице удаљени смо више од 1.000 км, потпуно смо изоловани - прича Џеф с осмехом за Мирор.

Он објашњава да уколико не отварате врата, имате осећај да сте у добром хотелу.

- Имамо сјајне куваре, а температура у станици је таква да можете да шетате у кратким рукавима. Задњи пут кад сам бројао било нас је 43 ту. Тако се изгради заједница, виђате те људе сваки дан... Све је предивно док не отворите врата. Онда се све мења - наставља Џеф који каже како је једном радио напољу на температури од минус 76 степени Целзијуса.

Он наводи да су сви као једна велика породица.

- Поштујемо једни друге, не приговарамо једни другима, кад су забаве сви пијемо заједно. Забаве у центру су легендарне. Морате бити пуно креативнији. Преко лета смо имали божићну прославу, а одржали смо и сопствене Олимпијске игре - каже Џеф за крај.

(Blic.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести