Дајнерс клуб интернешнал Београд угасио сајт

БЕОГРАД: Компанија Дајнерс клуб интернешнал Београд, која је у стечају због презадужености, угасила је свој сајт www.diners.rs.
dajners kartica, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Дајнерс интернешнал Београд је огранак Дајнерса који је пословао у Србији, Црној Гори и Македонији. 
То предузеће је почетком године купио Ерсте кард клуб, који је затим  утврдио озбиљне неправилности у пословању у претходних неколико година.
Кредитне картице Дајнерс клуб интернешенала www.diners.rs из Београда користило је око 35.000 грађана Србије.

Испоставило се да њихови службени финансијски извештаји не одражавају стварно стање пословања компаније.
Корисници Дајнерс картице, како преноси Б92, нису добили јулски рачун који је требало да стигне 15. августа и од компаније нису добили никакво обавештење после оног у којем их компанија обавештава да је поднела захтев за стечај. Некима од њих је на картици остало нешто новац, као и неискоришћени наградни бодови.

Дајнерс интернешнл објавила је почетком маја да има одређене проблеме и да због тога картице нису привремено у употреби, да би десетак дана касније објавили да су затражили одлазак у стечај због презадужености која је резултат дугогодишње злоупотребе и неодговорног управљања бившег менаџмента, против којег су поднете кривичне пријаве. 

Тада су навели да ће одлука о евентуалном наставку пословања на српском тржишту, бити донета у наредних неколико недеља.
Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић је раније рекла да очекује да правосуђе казни кривце који су учествовали у фалсификовању извештаја Дајнерс интернешнал клуба из Београда. 

Привредни суд у Београд донео је решење о отварању поступка стечаја над предузећем за пружање финансијских услуга Diners Club International Belgrade.
Суд је решењем утврдио да су разлози за покретање стечајног поступка претећа неспособност плаћања и презадуженост предузећа.
За стечајног управника именована је Агенција за осигурање депозита.
Рочиште је одржано 12. јуна ове године, а суд је донео решење којим је утврдио да је стечајни дужник неспособан за плаћање, јер не може да одговори својим новчаним обавезама у року од 40 дана од дана доспелости обавезе.

На основу података са сајта НБС утврђено је да је стечајном дужнику рачун у блокади у непрекидном трајању до 40 дана, почев од 3. маја до 12. јуна, и то у укупном износу од 624.159.065,14 динара.
Суд је такође утврдио и да постоји основ за покретање стечајног поступка имајући у виду да је губитак друштва изнад висине капитала, односно да је имовина друштва мања од обавеза за износ од 1.949.459.000 динара, да потраживања друштва износе 772.277.000 динара, а краткорочне обавезе износе 2.886.997.000 динара.

Захтев за покретање стечаја покренуо је Diners Club International Belgrade, који је раније саопштило да је разлог за подношење захтева презадуженост тог предузећа.
Како је наведено, након закључења трансакције са Erste Card Club-ом и формалног преузимања власништва Динерса утврђене су неправилности у пословању DCIB-а које нису биле презентоване у поступку купопродаје.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести