Дан ЕПС, Антић: У предстојећу зиму улазимо спремни 

БЕОГРАД: Електропривреда Србије обележила је свој дан, а министар рударства и енергетике Србије Александар Антић је тим поводом поручио да су се запослени у ЕПС успешно изборили са свим изазовима у овој тешкој години и ово ће бити једна од најбољих година за ЕПС по свим параметрима.
eps
Фото: Tanjug

Антић је на свечаној седници Надзорног одбора ЕПС, поводом обележавања 6. октобра Дана ЕПС-а, захвалио свим запосленима и честитао им на вредном и преданом раду. 

Ово је година у којој смо показали колико је ЕПС стабилна, жилава компанија која се бори сваки дан и на крају превазилази све изазове. Имали смо тежак и непријатан први квартал у којем смо се суочили са изазовима из климатских и технолошких разлога, али смо то успешно превазишли и резултати показују да ће ово бити једна од бољих година за ЕПС, рекао је Антић.

Изнео је податак да је у првих девет месеци произведено за 633.000 тона угља више него у истом периоду 2016, а производња откривке у РБ “Колубара“ већа је за шест одсто.

Министар је одбацио критике аналитичара изнете претходних дана и поручио да ЕПС спремно улази у предстојећу зиму. 

Није лако бити део ЕПС, јер сте стално под критиком јавности као компанија од које се увек очекује највише. Добронамерне и оправдане критике мотивишу да дајемо боље резултате, али имамо професионалне аналитичаре који износе нејасне податке и уносе благи немир међу грађане изјавама о лоше димензионираној производњи, казао је.         

Ово је један добар систем у којем је све утегнуто и квалитетно балансирано од производње, преноса до дистрибуције електричне енергије и нема разлога за бригу, казао је.


Све топлане у Србији спремне за зиму

Иако грејна сезона званично почиње 15. октобра, према Антићевим речима, и пре тога ће сваки дан када температуре буду испод 12 степени радијатори бити топли.

Пробе су у неким градовима почеле данас, а негде почињу сутра, поручио је Антић.

Оно што је најважније, истакао је министар, јесте да су све топлане у Србији спремне за зиму, извршиле су неопходне припреме и имају довољне залихе енергената.

Антић је рекао да оне електране које не користе гас имају довољно мазута у својим залихама.
 


Милорад Грчић, в. д. директора Електропривреде Србије честитао је свим запосленима Дан ЕПС и истакао да је на рударима, монтерима, инжењерима и руководиоцима у компанији да сачувају и модернизују оно што су урадиле претходне генерације. 

О добрим резултатима говори и то што је ЕПС на најновијој листи топ 100 компанија у југоисточној Европи на седмом месту, а прошле године био је на 19. месту, рекао је Грчић. 

Он је додао да су награде “Ђорђе Станојевић“, поводом Дана ЕПС, додељене онима који их стварно заслужују и нагласио да ЕПС не заборавља људе који су у својој каријери и свом радном веку предњачили да учине нешто добро за ЕПС.

Професор Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора ЈП ЕПС рекао је да је градња електрана почетком 20. века била подстицај индустријализацији Србије и изразио очекивање да ће модернизација ЕПС и енергетика бити основа за даљи економски развој Србије. 

Поводом Дана ЕПС, уручена су признања “Ђорђе Станојевић“ за допринос развоју електропривреде у Србији.

За вишедеценијски успешан рад и допринос у области електроенергетике награђени су Зоран Божовић, др Душан Чомић, Слободан Кујовић, Милан Ковачевић и постхумно Миленко Вулићевић.

Дан ЕПС обележава се 6. октобра као сећање на почетак рада прве јавне електране у Србији 1893. године, која је направљена у Београду, на Дорћолу, саопштио је Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС.

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести