ЕПС и још 8 компанија међу Топ100 у ЈИ Европи

БУКУРЕШТ, БЕОГРАД: Девет предузећа из Србије налази се међу Топ100 компанија Југоисточне Европе по укупним приходима и нето профиту, на новој ранг листи за 2016. годину коју десету годину узастопно прави регионални пословни портал Seenews. 
eps
Фото: Tanjug

Најбоље рангирана српска фирма је ЈП Електропривреда Србије, која се са 19. позиције у 2015. години попела на завидно седмо место, потиснувши иза себе хрватску Ину, која је пала са претходног шестог на осмо место, према подацима из публикације „Top100 companies South East Europe“.

Нафтна индустрија Србије (НИС) заузела је позицију број 15, док је крагујевачки произвођач аутомобила Фијат Крајслер Аутомобили Србија на 26. месту, а трговински ланац МеркаторС на 39. 

Домаћи телекомуникациони гигант, Телеком Србија, налази се на 57. месту, али је занимљиво да се на листи десет најпрофитабилнијих компанија у региону Југоисточне Европе ова компанија налази на 4. месту са стопом поврата од 16,19 одсто.

Предузеће ЕПС Дистибуција остварило је спектакуларан скок од 37 места, „прелетевши“ са 96. позиције из 2015. године на 59. место на новој ранг листи. 
ЕПС Дистрибуција и њена матична компанија Електропривреда Србије се налазе на челу посебне ранг листе „Топ10 најдинамичнијих компанија у 2017. години“, на којој, како примећује Seenews“, „доминира Румунија са седам учесника, али да су све медаље узеле фирме из Србије“.

Наиме, злато и сребро су отишли електроенергетском оператеру ЕПС Дистрибуцији и Електропривреди Србије, док је приватна логистичка група Нелт узела бронзу, наводи се у обимног публикацији, штампаној на 86 страна.

Како се прецизира, ЕПС Дистрибуција је забележила 64-процентни раст прихода у 2016. на годишњем нивоу, док је Електропривреда остварила раст од 54 одсто, захваљујући реструктурирању пословања, које се спроводи на основу трогодишњег плана који је Влада Србије усвојила 2015. године како би побољшала ефикасност енергетског сектора у земљи. 

Трогодишњи план укључује побољшање наплате рачуна, смањење техничких и комерцијалних губитак, подизање регулисане тарифе и обарање оперативних трошкова кроз повећану ефикасност, оптимизацију понуде енергетског микса и смањење броја запослених, додаје се даље.

ЕПС Дистрибуција је тако ограничила губитке у преносној и дистрибутивној мрежи електричне енергије на 12,96 процената укупне производње прошле године са 14,02 одсто 2015. године, што је резултирало уштедом од више од 6,5 милиона евра, констатује Seenews. 

Електропривреда Србије је, са своје стране, остварила раст од 2,5 одсто у производњи електричне енергије у 2016. години, док је производња угља у рудама ЕПС-а порасла за 2,0 процента. 

Нелт је такође импресионирао с повећањем прихода од 50 посто, због чега је та компанија први пут ове године уврштена на ранг листу Топ100, заузевши 69. позицију.

Испред Нелта се на 63. месту нашао трговински ланац Делез Србија, који је такође напредовао за пет позиција у односу на претходну годину, а листу српских представника закључује ЈП Србијагас, који је склизнуо на 71. место.  

У овогодишњем издању „Топ100 компанија Југоисточне Европе“, аутори такође наводе да је према, писању Фајненшел Тајмса из августа ове године, Србија на првом је месту у свету по директним страним гринфилд инвестицијама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести