ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ И „СРБИЈАГАСА” ПОСЕТИЛЕ ГАСНУ СТАНИЦУ „ТРУПАЛЕ” Бајатовић: Имаћемо дигиталну ултрасоничну лабораторију

Компанија „Србијагас” је потписала уговор са компанијом „Форс” о испоруци најновије дигиталне ултрасоничне лабораторије за мерење квалитета гаса, која ће бити четврта таква лабораторија у Европи, а њен завршетак очекује се за годину и по, изјавио је за Танјуг генерални директор ЈП „Србијагас” Душан Бајатовић.
2
Фото: Танјуг/ Димитрије Николић

Он је, приликом посете мерно-регулационе станице „Трупале” на гасном интерконектору између Србије и Бугарске у Нишу, навео да ће та лабораторија бити од националног и регионалног значаја, а служиће за мерење квалитета гаса, протока и калибрацију. Бајатовић је за Танјуг рекао да су припремили примопредајну станицу како би усагласили мерења.

„Потписали смо примопредајну станицу код Суботице, да усагласимо мерење са мађарском страном. Потписали смо примопредајну станицу великог капацитета за мерење уласка и изласка количина из Банатског Двора. И сад ћемо потписати примопредајну станицу Лозница према Босни и Херцеговини, односно према Републици Српској. И то су нове дигиталне станице с ултрасоничним мерачима и мерачима квалитета”, казао је Бајатовић.

Гасни интерконектор између Србије и Бугарске пуштен је у рад почетком децембра прошле године. Обезбедиће додатних 60 одсто повећања капацитета у односу на тренутне годишње потребе Србије, које износе око три милијарде кубних метара гаса.

Гасни интерконектор повезује мрежу у Нишу са бугарском мрежом у Софији у дужини од 109 километара, а путем њега набављаће се гас из Азербејџана, чиме ће се Србија ослободити зависности од руског гаса. Бајатовић је гасну станицу „Трупале” посетио заједно са директорком Одељења за европске интеграције и економију у Делегацији ЕУ у Србији Андреом Хохубер и још двадесетак чланова делегације. Генерални директор ЈП „Србијагас” упознаће европску делегацију са стратешким плановима ЈП „Србијагас” за снабдевање регионалног тржишта, као и о могућностима подршке ЕУ у реализацији тог пројекта.

Е. Д.

Фото: Танјуг/ Димитрије Николић

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести