До краја недеље почиње градња аутопута С. Рача-Кузмин

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић одржала је данас у влади припремни састанак са турском компанијом Ташјапи о изградњи аутопута Сремска Рача - Кузмин и најавила да ће до краја ове седмице почети припремни радови за нови мост на Сави у Сремској Рачи, чиме почиње градња аутопута Београд - Сарајево.
mihajlovich_tasijapi_pok
Фото: Танјуг (Видео)

"Ташјапи почиње припремне радове, а затим и радове, на деоници за коју је добио грађевинску дозволу, за изградњу аутопута између Беогада и Сарајева. То је важан корак", рекла је Михајловић Тањугу после састанка.

Деоница Сремска Рача-Кузимин дуга је око 18 километара, а вредност радова износи око 220 милиона евра. 

Подсетила је да је комерцијални уговор са Ташјапијем потписан у децембру 2018. и да је завршено све што је неопходно да би радови могли да почну.

На градилишту је већ 1.000 радника спремно да почну да раде и за раднике је направљен камп.

"То је прави симбол и добрих билатералних односа две земље и пријатељских односа два председника Србије и Турске. Очекујем у октобру и председника Турске Ердогана, који ће посетити то градилиште", рекла је Михајловић.

Ташјапи, додаје, ради и пројектно-техничку документацију за други део прстена ка БиХ, а то је доеница Пожега - Котроман у дужини од 63 км, а процењена вредност тог дела је око 800 милиона евра.

"Са Ташјапијем почињемо ускоро и реконструкцију пута Нови Пазар - Тутин, надамо се да ћемо на јесен и то покренути", додала је потпредседница владе.

Србија изградњом аутопута Београд-Сарајево добија могућност да се повеже са европским Коридором пет, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести